Architectuur Biennale Rotterdam schiet op 22 september uit de startblokken

Van 22 september tot 13 november strijkt de Internationale Architectuur Biennale (IABR) opnieuw neer in het havengebied van Rotterdam. Onder de noemer 'It's about time' maakt de tentoonstelling een halve eeuw na het verschijnen van het rapport van de Club van Rome de balans op. 

De gevolgen van onze voetafdruk op planeet Aarde zijn steeds voelbaarder: smeltende ijskappen, bosbranden, overstromingen en droogteperioden. De situatie zoals die nu is, werd 50 jaar geleden voorspeld door de Club van Rome, een informele groep academici, wetenschappers, politici, diplomaten en industriëlen die in 1972 De grenzen aan de groei publiceerde. In dat rapport schetste de club de mogelijke gevolgen van een exponentiële toename van bevolking, agrarische productie, extractie van grondstoffen, industriële productie, vervuiling en het verlies van biodiversiteit. Het rapport zorgde wereldwijd voor commotie en was het begin van milieubewustzijn. 


Koersen richting een leefbare toekomst

Vijftig jaar na de verschijning van het rapport van de Club van Rome, maakt de 10e editie van de Architectuur Biennale Rotterdam de balans op. De tentoonstelling brengt historisch onderzoek (vanaf 1972), inspirerende praktijkvoorbeelden (anno 2022) en toekomstscenario’s (richting 2072) samen. Dit overzicht schetst een beeld dat tegelijk zorgelijk en hoopvol is. Het werk van de architecten, stedenbouwkundigen, kunstenaars, academici en landschapsontwerpers dat in de tentoonstelling te zien is, documenteert en brengt de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering in kaart. Hun observaties vormen een hedendaags landschap dat de effecten van klimaatverandering weerspiegelt en oproept te reageren op deze geconstrueerde hyperrealiteit. 

Terwijl de Club van Rome adviseerde om de groei te beperken, verkent de 10e editie van de Architectuur Biennale Rotterdam alternatieve manieren om te groeien. De biennale is meer dan een wake-up call; in plaats van enkel een donker wereldbeeld te schetsen, toont ze reële, hoopvolle mogelijkheden van nieuwe, radicalere koersen richting een leefbare toekomst

De titel ‘IT’S ABOUT TIME’ zinspeelt op de steeds verder oplopende tijdsdruk om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan en deze te verbinden aan andere maatschappelijke vraagstukken. Ook richt de titel zich op tijd en snelheid als cruciale factoren in het ontwerpproces van architectuur en ruimtelijk ontwerp. IT’S ABOUT TIME doet een appèl op het vakgebied om effectief te werken aan het oplossen van sociaal-ecologische urgenties. 


Op het programma

De 10e editie van de Architectuur Biennale Rotterdam vindt plaats van 22 september tot en met 13 november 2022 in het havengebied van Rotterdam. De tentoonstelling IT’S ABOUT TIME wordt gepresenteerd in de Ferro, een imposante voormalige aardgashouder in het Rotterdamse westelijke havengebied. In het nabijgelegen Keilepand, komt het werk aan bod van THE FUTURE GENERATION: een selectie afstudeerprojecten van studenten uit Nederland en België. Tussen beide tentoonstellingen in, maakt een breed programma met rondleidingen, lezingen, debatten en (kinder- en jongeren) workshops ruimte voor dialoog, kennisopbouw en experiment.

 

DEELNEMERS

De tentoonstelling toont werk van 2001, 2050+, 51N4E, AgwA, Anastasia Egger, Andrés Jaque / Office for Political Innovation + Miguel Mesa del Castillo, Anupama Kundoo Architects, AREP, Beka & Lemoine, College van Rijksadviseurs, Encore Heureux, EPFL - Habitat Research Center, Ester van de Wiel, Philippe Rizzotti Architecte met ETH Zürich Chair of Sustainable Construction en Pavillon de l'Arsenal, FAST - Malkit Shoshan, FLUX, H+N+S, INCURSIONES, Irene Feria Prados - Frieder Vogler - Rik de Brouwer, gens, Jan Rothuizen, Janna Bystrykh, Joep van Lieshout, Lukasz Stanek & Michael, Dziwornu, McHarg Center - Richard Weller, MLA+, Monadnock, MVRDV, noAarchitecten, OOZE, Openfabric, Planbureau voor de Leefomgeving, Space and Matter, Studio Joost Grootens, Studio Marco Vermeulen, Studio Ossidiana, Embassy of the North Sea, Superuse Studios, Ten Studio, TU Delft - Delta Urbanism, Sarah Calitz & Isabel Recubenis Sanchis, Turenscape - Kongjian Yu, Université du Luxembourg, Weronika Uyar en vele anderen.

Surf naar de IABR-website voor meer info over de tentoonstelling en het openingsweekend op 22-23-24/9. 

Bron: IABR
Deel dit artikel:
Onze partners