Architectuur en interieur van de toekomst: veelzijdig en duurzaam

Door de coronacrisis brachten we noodgedwongen meer tijd door in huis, zowel om te leven als om te werken. Om deze combinatie fysiek en mentaal leefbaar te houden, moeten onze woningen een grondige metamorfose ondergaan. Dat is ook Vitra niet ontgaan. Tijdens haar webinar Home Dynamics op 22 april benadrukte de Zwitserse interieurfabrikant dat het interieur en de architectuur van de toekomst dankzij deze recente veranderingen veelzijdiger en duurzamer zal zijn.

In de maatschappij waarin we voor de pandemie leefden, hadden we vaak geen tijd of energie om met onze huizen bezig te zijn. De aanhoudende stroom aan werkgerelateerde afspraken en de ruime keuze aan ontspanningsactiviteiten buitenshuis zorgden ervoor dat onze woning telkens weer naar de achtergrond verdween. Omdat we het afgelopen jaar vooral in huis doorbrachten, begonnen we onze woning echter te zien als een plaats van ontspanning en werk, in plaats van louter een plek om te slapen of te eten.

Die mentale shift dwong ons een aantal praktische obstakels te overwinnen. Zo moeten telewerkers steeds een rustige werkplek voor zichzelf creëren met zo min mogelijk afleiding en de workspace van eventuele medebewoners leren respecteren. In bestaande architectuur vertaalt deze roep om structuur zich naar het gebruik van zogenoemde room dividers die tijdelijk een visueel barrière kunnen vormen tussen meerdere thuiswerkplekken, of gewoon het gevoel van een echt kantoor nabootsen. De residentiële architectuur van de toekomst moet daarom de focus verleggen van open ruimtes naar kamers met visuele én akoestische barrières.

Om de structuur in onze woning te behouden, moeten we eveneens afstappen van het idee dat één ruimte meerdere functies moet hebben. Omdat we het afgelopen jaar veel tijd thuis spendeerden, leerden we de indeling van ons huis eerder vanuit een modernistische hoek te benaderen. Overeenkomstig met de functionele tak van deze architecturale stroming kennen we aan elke ruimte tegenwoordig nog maar één functie toe.  

 

Moeilijke evenwichtsoefening

De coronacrisis gaf mensen daarnaast meer tijd om na te denken over welk soort meubels ze in huis halen. Hoe langer we thuis moesten blijven, hoe belangrijker we de herkomst van ons meubilair begonnen te vinden. Daarom werden onder meer duurzame, warme materialen en craftwork vorig jaar erg populair.

De moeilijke evenwichtsoefening tussen werk en privé wordt ook weerspiegeld in onze meubelkeuze. Omdat ons huis (tijdelijk) dienstdoet als kantoor, moeten onze meubels voldoende aanpasbaar zijn om op het einde van de dag snel de switch te kunnen maken van werk naar ontspanning. Nieuwe productcategorieën doen dan ook hun intrede. Denk maar aan stoelen die zowel op ‘kantoor’ als aan de keukentafel gebruikt kunnen worden of aan ergonomisch meubilair, zoals in hoogte verstelbare tafels.

 

 

Post-pandemie interieur

Tijdens de pandemie doken ten slotte een aantal trends op die perfect aansluiten bij de huidige work-lifebalans en een belangrijke rol zullen spelen in het post-pandemie interieur. Een overvloed aan planten in huis voegt bijvoorbeeld kleur en warmte toe aan elke ruimte, terwijl verlichting aangepast aan verschillende werkgerelateerde en private omstandigheden iedere kamer een geschikte uitstraling geeft. Dé sleutel tot een comfortabele en functionele binnenhuisinrichting is immers het creëren van de juiste sfeer voor elke situatie.  Om de beschikbare ruimte in onze home office optimaal te benutten, concentreerden we ons het voorbije jaar eveneens op beter georganiseerde en meer doortastende opbergoplossingen die geen centimeter onbenut laten.  

Deel dit artikel:
Onze partners