Architectuurbureau Vaneeckhout ontwerpt 40 aanleunappartementen in Roeselare

Het Woonzorg- & Dienstencentrum De Zilverberg in Rumbeke heeft er sinds maart 2016 een nieuwe buur bij. Architectuurbureau Vaneeckhout ontwierp 40 aanleunappartementen die dankzij het Lokaal Toewijzingsreglement van de stad Roeselare voorrang verlenen aan 65-plussers. De speciaal aangepaste wooneenheden en de wisselwerking met De Zilverberg zijn zonder twijfel een grote meerwaarde voor dit project.

Een perfecte symbiose

 Aannemer ACH Bouw uit Antwerpen bouwde in opdracht van De Mandel 40 aanleunappartementen naast de Zilverberg in Rumbeke, gelegen net buiten de ring R32, langsheen de Meensesteenweg. Het project werd door de aannemer ingediend voor de CBO-oproep (Constructieve Benadering Overheidsopdrachten) van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Architectuurbureau Vaneeckhout in Roeselare nam het ontwerp voor zijn rekening.

De 40 woongelegenheden staan niet toevallig naast het Woonzorg- & Dienstencentrum De Zilverberg. De stad Roeselare agendeerde op de gemeenteraad van 18 mei 2015 immers het Lokaal Toewijzingsreglement, waardoor 65-plussers voorrang krijgen op deze appartementen. Het centrum biedt een oplossing aan huurders die zelfstandig willen wonen maar beroep willen doen op het sociaal restaurant of andere diensten en activiteiten van De Zilverberg.

 

Zeer energiezuinige woongelegenheden

 Het project omvat vier losse volumes die elk uit tien appartementen en 45 ondergrondse parkeerplaatsen bestaan. De woongelegenheden beschikken over alle comfort en zijn zeer energiezuinig (E-peil van minder dan 70). Elk appartement bestaat uit een ruime leefruimte met ingerichte keuken, een badkamer, een aparte berging, een toilet en naargelang het type over één of twee slaapkamers. De ruime terrassen zijn gesitueerd naast de leefruimten en de appartementen op de tweede verdieping genieten daarenboven van een groot dakterras.

 

Levenslang wonen

Architectuurbureau Vaneeckhout speelt in op het programma levenslang wonen. Reeds vanaf de ontwerpfase hield De Mandel er rekening mee dat deze appartementen idealiter bestemd zouden zijn voor ouderen. Om die reden zijn alle wooneenheden aangepast aan de specifieke noden en wensen van 65-plussers. De appartementen op het gelijkvloers zijn makkelijk toegankelijk en de woningen op de verdiepen zijn bereikbaar via een lift. De woon- en slaapgedeeltes bevinden zich op één niveau en zijn allemaal drempelloos.

Van de 40 appartementen zijn er acht specifiek aangepast aan rolstoelgebruikers. Er werd voldoende circulatieruimte ingecalculeerd en brede deuren maken het zelfstandig manoeuvreren met een rolstoel gemakkelijker. Verder beschikken de appartementen ook over een inloopdouche en een rolstoeltoegankelijk toilet.

Deel dit artikel:
Onze partners