Op 3 september 2010 werd het nieuwe
Architectuurjaarboek gepresenteerd. Het Architectuurjaarboek toont 38 kwalitatieve, Vlaamse projecten, geselecteerd uit 357 inzendingen. Het is een initiatief van het
Vlaams Architectuurinstituut (Vai).
Vlaamsearchitectuur.be zal de komende weken een artikelenreeks publiceren, waarin de geselecteerde projecten van het Architectuurjaarboek onder de loep genomen worden. Het startschot van deze reeks wordt gegeven met de woning en het kantoor van
ampe.trybou – architecten.
Het architectenkantoor en de woning van ampe.trybou
Het project van
ampe.trybou bestaat uit een architectenkantoor met parking en een woning met tuin. De privéwoning is sterk afgebakend van het architectenkantoor. Het kantoor bevindt zich op het gelijkvloers, de woning op de eerste en de tweede verdieping. Bovendien is de architectenpraktijk volledig op de straatzijde georiënteerd, waardoor het privékarakter van de tuin gewaarborgd blijft. Het werkatelier zelf is nog eens opgedeeld in twee ruimtes. Vooraan bevindt zich de eigenlijke werkruimte, achteraan is er een kamer voor dossierkasten en kopieerapparaten. Hoewel de woning zich op de eerste verdieping bevindt, staat hij toch in verbinding met de tuin. Men heeft de grond van de uitgravingen namelijk gebruikt om de tuin op te trekken tot aan de eerste verdieping. Via een opening in het gebouw wordt de tuin ook nog doorgetrokken tot een overdekt terras, met balkon aan de straatzijde.
De tuin is opgetrokken tot aan de eerste verdieping. Daardoor kunnen de woonruimtes uitkomen op een terras.
Men heeft via een opening in het gebouw een overdekt terras gecreëerd met balkon aan de straatzijde
Integratie in de omgeving
Volgens Frederiek Ampe en Lies Trybou werd het project opgenomen in het jaarboek, omdat het onder andere de dialoog aangaat met elementen uit zijn omgeving. Het gebouw bevindt zich in de buurt van een kanaal, een brug en een herenwoning uit 1899. Door de volledige perceelbreedte te gebruiken, heeft men een woning gebouwd die past in een omgeving met zo’n grootschalige bouwwerken. De werkruimte en de woning profiteren bovendien optimaal van de beschikbare perceelbreedte. Het smalle volume resulteert in een efficiënte nevenschikking van de verschillende ruimtes over de breedte van het perceel heen. Het gebouw wordt ook goed opgenomen in de omgeving, doordat het via genuanceerde ringovensteen in dunmortel en zichtbeton met ruwe plankenbekisting typische omgevingselementen op een hedendaagse manier herinterpreteert.
Het gebouw ligt in de buurt van enkele grootschalige bouwwerken zoals de Zandvoordebrug, het kanaal Plassendale-Nieuwpoort en een herenwoning uit 1899.
Duurzaam bouwen
Ampe.trybou besteedde voor hun eigen kantoor natuurlijk ook heel wat aandacht aan de technieken van duurzaam bouwen. Door onder andere doorgedreven isolatie, sww-productie met zonneboiler en balansventilatie met waterrecuperatie slaagt het gebouw erin E-peil 49 te bereiken.
Door duurzaam te bouwen bereikt het gebouw E-peil 49
Erkenning
Met zijn publicatie in het architectuurjaarboek is het project niet aan zijn proefstuk toe. Er werden al eerder artikels over het kantoor gepubliceerd in ‘bouwen met baksteen april 2008’ en ‘kwaliteitsvolle bedrijfsgebouwen in West-Vlaanderen 2009’. Het sleep ook al een selectie voor de Belgische Prijs voor Architectuur en Energie 2009 in de wacht.
Voor meer info over het Architectuurjaarboek of om een bestelling te plaatsen klik
hier.