Architectuurwijzer naar het westen met GoWESTn°1

Vrijdag 7 mei 2010 gaat Architectuurwijzer, onder de noemer ‘GoWESTn°1’, op weg naar West-Vlaanderen om er vier interessante projecten te bezoeken. Met deze reis organiseert Architectuurwijzer een eerste, van de twee, ontmoetingen tussen het Euregionaal architectuurforum en Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai.

Vrijdag 7 mei 2010 neemt Architectuurwijzer, onder de noemer ‘GoWESTn°1’,  vier interessante  West-Vlaamse projecten onder de loep. Met deze reis organiseert Architectuurwijzer een eerste, van de twee, ontmoetingen tussen het Euregionaal architectuurforum en Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai.

East meets west. In 2010 organiseert Architectuurwijzer, het Euregionaal architectuurforum Maas-Rijn, twee architectuurreizen naar die andere euregio: Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai.  Veertien overheden uit Lille, West-Henegouwen en Zuid-West-Vlaanderen hebben een grensoverschrijdende samenwerking gesloten voor meer dialoog en samenwerking in deze Frans-Belgische grensstreek.

Met  GoWESTn°1  mogen vier West-Vlaamse projecten zich op vrijdag 7 mei 2010 aan een bezoekje verwachten.

Dierendonckblancke architecten, onlangs nog te gast bij A-Z lezingen, ontwierp het nieuwe gemeenschapscentrum in Avelgem, Spikkerelle. Zowel nationaal als internationaal genoot dit suikerklontje in het landschap van enige aandacht in het medialandschap. Mark magazine gaf het centrum met theaterzaal, jeugdhuis en polyvalente zaal, mondiale allure. Daarnaast werd het project geselecteerd voor de Mies van der Rohe Award en een maquette ervan prijkt in de wandelgangen van Horta''s Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Hoog tijd om het project in volle glorie met eigen ogen te gaan bekijken.



Gemeenschapscentrum te Avelgem.  foto: Kristien Daem


2009 was een ankermoment voor Kortrijk. Veel plannen werden gerealiseerd en de stad werd beetje bij beetje teruggegeven aan haar inwoners. Kortrijk wil haar plaats in de 21ste eeuw opeisen door zich te profileren als een zelfbewuste stad die haar waardevol cultureel erfgoed koestert en door zich te ontwikkelen tot een stad van creatie, innovatie, design, architectuur en een zorgvuldig vormgegeven publieke ruimte.  Zo werd het complex Kortrijk  XPO grondig aangepakt om onder meer tegemoet te kunnen komen aan het plaatsgebrek bij grote beurzen. Het project werd ontworpen door Office KGDVS en is vandaag klaar om bezoek te ontvangen.



Kortrijk Xpo 
De Westhoek is ontegensprekelijk een unieke regio in Vlaanderen op het vlak van architectuur en stedenbouw. De grootschalige verwoestingen tijdens de Eerste Wereldoorlog en de gigantische wederopbouw achteraf bepalen tot op vandaag het uitzicht van de streek. Hier gaat de hedendaagse architectuur dagelijks de confrontatie aan met het unieke patrimonium van de wederopbouwarchitectuur.

Het Nederlandse bureau Rapp+Rapp werd geselecteerd voor de realisatie van een ontmoetingscentrum in Jonkershove, deelgemeente van Houthulst. Rond het ontmoetingscentrum diende ook de inrichting van de openbare ruimte hernieuwd te worden. Hiermee zou Jonkershove nieuwe zuurstof moeten krijgen en werd de leefbaarheid bewaard. Christian Rapp tracht met zijn ontwerp de bezoeker via wanden, tuinmuren, vloeren en terrassen vanuit verschillende richtingen naar het hart van het gebouw te begeleiden. Op deze manier ontstaan ook verschillende ruimten die ingenomen kunnen worden door diverse activiteiten, zowel binnen als buiten.



Ontmoetingscentrum in Jonkershove.   foto: Kim Zwarts

 
In 2007 won architectuurbureau Govaert & Vanhoutte uit Brugge de Prijs voor Architectuur van de Provincie West-Vlaanderen voor de realisatie van het onthaalpaviljoen bij de Duitse militaire begraafplaats in Langemark-Poelkapelle en de onthaalinfrastructuur en sanitair blok bij Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke. De architectuur van beide projecten is een voorbeeld voor soortgelijke projecten die jaarlijks aanzienlijke hoeveelheden (internationale) bezoekers mogen verwelkomen. De projecten getuigen immers van een grote zorg voor de omgeving met een belangrijke historische waarde. Het paviljoen in Langemark werd ontworpen als een open langwerpig zwart tunnelvolume. Het monolithisch karakter ervan belichaamt de sombere ingetogenheid op abstracte wijze. In Passendale werd een volume ontwikkeld dat zich ondergeschikt opstelt ten opzichte van de historische geladenheid van de site en de militaire begraafplaats. Het volume werd ingepast in het landschap en werd sober vormgegeven.


    

links: onthaalpaviljoen in Langemark-Poelkapelle foto: Luc Dewaele. rechts: onthaalpaviljoen in Zonnebeke


Moest uw honger aan architectuur na deze vier interessante projecten nog steeds niet gestild zijn, hou dan zeker vrijdag 12 november 2010 vrij. Architectuurwijzer trekt dan opnieuw naar het westen, meer bepaald naar Rijsel.
 
Tot slot, alle informatie over GoWESTn°1 nog even op een rij:

Datum:  vrijdag 7 mei 2010
Vertrekplaats: Cultureel Centrum Hasselt, Kunstlaan 5

Programma:
07u00 Vertrek met bus richting West-Vlaanderen
09u30 Gemeenschapscentrum Avelgem
11u00 Kortrijk Xpo
12u30 Broodjeslunch
14u30 Dorpshuis Jonkershove-Houthulst
16u00 Onthaalpaviljoenen Langemark en Passendale
17u30 Diner
19u30 Vertrek met bus richting Hasselt
21u00 Aankomst Hasselt
 
Prijs: 12,5 euro / 7,5 euro voor studenten
Inbegrepen broodjeslunch en diner

Inschrijven:
Inschrijven kan via de website.
Deel dit artikel:
Onze partners