Archiweek zet Brussel als groots materialendepot in de kijker

De archiweek, die sinds 2019 door Urban in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt georganiseerd, heeft als doel het publiek te sensibiliseren voor kwaliteitsvolle hedendaagse architectuur en het er kennis mee te laten maken. Deze vierde editie zal plaatsvinden van 15 tot en met 23 oktober 2022. Op het programma staan rondleidingen, wandelingen, fietstochten, opendeurdagen van architectenbureaus, symposia, workshops voor jong en oud evenals conferenties. BC is commissaris van deze editie en zet Brussel als groots materialendepot in de kijker. 

Het hoogtepunt van de archiweek zijn de geleide bezoeken aan een twintigtal hedendaagse creaties tijdens het weekend van 22 en 23 oktober 2022. De meertalige rondleidingen (NL, FR en EN) worden georganiseerd door de vzw's Arkadia en Korei.

Datzelfde weekend opent Urban ook de deuren van recente gebouwen die een adembenemend uitzicht bieden over de stad. Het publiek zal eveneens kunnen binnenstappen in een aantal
architectenbureaus in het Brussels gewest. Ter gelegenheid van de archiweek ontvangen zij speciaal het publiek. Zij zullen hun strafste verwezenlijkingen tonen en het beroep van architect in de kijker plaatsen.

Ook dit jaar staan er drie dagen rond "duurzame architectuur" op het programma. Deze worden georganiseerd in samenwerking met Archi Urbain. Deelnemers kunnen dan duurzame projecten en werven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bezoeken.

"Via historische en hedendaagse projecten toont het team van BC, commissaris van deze editie van de archiweek, aan dat Brussel over gevarieerde ontgonnen of hergebruikte natuurlijke hulpbronnen beschikt, die bijdragen tot de creatie van duurzame, kwalitatieve en omgevingsvriendelijke leefruimten. In deze tijden van klimaatverandering en slinkende natuurlijke hulpbronnen zet deze editie ons ertoe aan na te denken over het beheer van deze materiële hulpbronnen."

Het thema: Mijn Brussel, de stad als een groeve vol bouwmaterialen

In deze tijden van klimaatcrisis en grondstoffenschaarste is het dringend nodig om het materiaalgebruik in de hedendaagse architectuur kritisch te bekijken. Vele ontginningstechnieken en productieprocessen van materialen zijn energie-intensief en vervuilend. De bouwsector draagt enorm bij tot de huidige klimaatverandering. Nieuwe toekomstbeelden dringen zich op en architectuur
moet duurzame alternatieven aanbieden om mee het verschil te maken.

Brussel heeft een rijke geschiedenis (en toekomst!) in het beheer van regionale grondstoffen. Op verschillende delen van het Brussels grondgebied bevonden zich vroeger groeves voor zand, klei en natuursteen: doet de wijk ‘de Zavel’ (Sablon) al een belletje rinkelen?

Tijdens de archiweek 2022 willen Urban en haar partners naast hedendaagse ook historische projecten in de schijnwerpers zetten, waaruit we inspiratie kunnen putten voor een circulair en lokaal materiaalgebruik. Een mooi voorbeeld is de Abdij van het Rood Klooster, dat net daar werd opgetrokken waar er zowel water, hout, natuursteen als zand, klei en kalk in de onmiddellijke nabijheid beschikbaar waren.

Nog niet zo lang geleden was bouwen een activiteit waar tal van buurtspelers (ambachtslui, arbeiders, bewoners, instellingen,...) bij betrokken werden. Omwonenden werden geëngageerd bij het proces en ontwikkelden gaandeweg een nauwe relatie met de toekomstige plek. Een plek die vertrouwd werd, iets wat ze zich toe-eigenden: een duurzame en vriendschappelijke relatie tussen
mens en omgeving. Waar is deze vertrouwensband, deze toe-eigening naartoe? Welke alternatieve bouwprocessen helpen ons deze band terug te vinden?

"Met ‘Mijn Brussel’ willen de organisatoren van de archiweek we niet enkel de relatie herstellen met onze bouwstenen, ook het bouwproces is van cruciaal belang. Door de grondstoffen en bouwmethodes van Brussel te belichten, reiken we mogelijke oplossingen aan voor een ecologische en sociale transitie. Voor archiweek 2022 maken we Brussel ‘leesbaar’ vanuit het verhaal van deze grondstoffen en werkwijzen. Verken de stad, de bebouwde omgeving en de omliggende landschappen als een groots materialendepot en sociale broedplek. Ontdek historische en hedendaagse architectuur projecten die lokale grondstoffen voluit integreren, mensen voorop stellen en een combinatie bieden van schoonheid en duurzaamheid", klinkt het.

Alle info over het programma vind je terug op de website van archiweek

Bron: Urban
Deel dit artikel:
Onze partners