Arne Quinze in dialoog met architectuur Santiago Calatrava in Valencia

De Belgische kunstenaar Arne Quinze stelt zes beeldhouwwerken tentoon in Valencia die de dialoog aangaan met de architectuur van Santiago Calatrava, onder de noemer ‘My Secret Garden’. Elke sculptuur refereert naar de rijke diversiteit aan vormen, structuren en kleuren in de sculpturentuin ontworpen door de architect.  Met dit project pleit Arne Quinze voor een meer diepgaande dialoog tussen natuur en cultuur in de ontwikkeling van onze moderne maatschappij.

Arne Quinze stelt zijn werk tentoon in Valencia op uitnodiging van president Cris Gabarrón en curator Juan García Sandoval van The Gabarron Foundation. The stichting en Ciutat de les Arts i les Ciències  Valencia werken sinds 2010 samen aan een museale ruimte gewijd aan de beeldhouwkunst, het zogenaamde Umbracle, een open artistieke ruimte ontworpen door de wereldberoemde architect Santiago Calatrava, een uitbreiding van het museum die vandaag gekend staat als de Paseo del Arte.

Natuur was opnieuw de voornaamste inspiratiebron voor Arne Quinze. De beeldhouwwerken zijn distillaties uit de natuur die organisch lijken te zijn gegroeid, als resultaat van continue aantrekkende en afstotende impulsen met de bedoeling een delicaat evenwicht te bewaren. Op het eerste zicht lijken de sculpturen fragiel, maar ze zijn bestand tegen deze intense dialoog. Hun kleurenpalet is breed en geïnspireerd door tinten uit de wilde bloementuin. Dit moet het contrast aantonen tussen de diversiteit van de natuur en de monotonie van onze vaak grijze steden.

Door zijn werk zet Arne Quinze de kijker aan om te beschermen of minstens te appreciëren wat de natuur te bieden heeft. De meest succesvolle steden van de toekomst zullen volgens de kunstenaar cultuur en natuur naadloos met elkaar verbinden. Door zijn kunstwerken in steden tentoon te stellen, tracht Arne Quinze de dialoog op te starten rond dit vitale evenwicht.  

 

Bron: Arne Quinze
Deel dit artikel:
Onze partners