ArQ architecten blaast nieuw leven in De Mimosawijk in Oostende

Sociale Huisvestingsmaatschappij De Gelukkige Haard heeft een ontwerpteam gekozen voor de renovatie van de modernistische Mimosawijk in Oostende. Het project omvat een circulaire totaalrenovatie van 265 sociale woningen, in de jaren 70 ontworpen door de Oostendse architect Jean Devos. ArQ architecten werd geselecteerd omwille van hun innovatieve visie op het project, waarbij zoveel mogelijk materialen worden gerecupereerd. Om maximaal te kunnen scoren wat betreft duurzaamheid en circulariteit, heeft kennisplatform Pixii samen met de SHM een kwantitatieve duurzaamheidstool ontwikkeld.

De modernistische bouwgolf die zich na de tweede wereldoorlog afspeelde in heel Europa vindt ook zijn weg tot in Oostende, waar tussen 1975 en 1980 De Mimosawijk tot stand is gekomen. Het is een parkwijk die een modernistisch en adequaat antwoord bood op de destijds aanwezige woningnood. Hiernaast introduceerde de Oostendse architect Jean Devos een volledig nieuwe vorm van wonen in het destijdse stedenbouwkundig landschap. Een vorm van wonen gebaseerd op principes zoals licht, lucht en hygiëne, die toen en vandaag een groot enthousiasme genoot.

In het totaal bevinden zich hier zo’n 520 woningen, waarvan 310 nog steeds in het bezit van De Gelukkige Haard. In 2021 besloot De Gelukkige Haard 265 woningen in deze wijk te renoveren. Aspecten zoals duurzaamheid en energiezuinig bouwen komen vooraan op de agenda en De Gelukkige Haard wenst hier dan ook een voorbeeldfunctie in te vervullen. Dit project beoogt een maximale invulling te zijn van een circulaire totaalrenovatie waar de bebouwde voorraad wordt beschouwd als een bron van materialen.

De Gelukkige Haard stelde hiervoor zopas een architectenbureau aan, ArQ architecten, die een innovatieve visie uitwerkte voor dit project. De architecten zijn op onderzoek gegaan naar welke elementen of materialen waardevol zijn om verder op te bouwen. Hiernaast gaan ze ook zoveel mogelijk materialen recupereren en behandelen voor hergebruik, zo behoud de wijk zijn destijds charmante uitstraling en is de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk. Bij nieuwe materialen en opbouwen werd gefocust om zoveel mogelijk mechanische bouwmethodes te gebruiken met duurzame materialen. De keuze viel dan ook op prefab elementen, wat ook een enorm voordeel geeft in werftijd en timing van de werken. Op voorhand zullen technische proeven gedaan worden op de te hergebruiken materialen, zodat er zekerheid is over de kwaliteit hiervan.


Proefwoningen

Voor de werken van start zullen gaan, zullen eerst drie proefwoningen gerenoveerd worden, een fase 0 als het ware.  Door drie verschillende typewoningen een eerste keer als testwoning op te zetten, kan de architect zich voorbereiden op eventuele uitdagingen of onvoorziene omstandigheden met als einddoel het circulariteitsgehalte te maximaliseren.


Living Labs Circulaire Economie

De Gelukkige Haard en ArQ architecten hebben hiernaast ook deelgenomen aan een oproep dat werd uitgestuurd door VLAIO: Living Labs Circulaire Economie. Deelname aan deze oproep geeft het team tijd en ruimte om te experimenteren, duidelijke doelen te stellen, de volledige waardeketen van bouwmaterialen te betrekken en de uitdagingen hierrond te kunnen omarmen en uitzoeken. Ook wordt beoogt de onderzoeksresultaten te extrapoleren naar een standaard en finaal bouwmodel, dat door iedereen te raadplegen valt. De uitslag hiervan wordt verwacht in de loop van september.

Bron: De Gelukkige Haard
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners