Artemis: sociaal en duurzaam wonen in een nieuwe wijk op mensenmaat (MDW Architecture)

De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) en openbare vastgoedmaatschappij Everecity hebben met het sociale huisvestingsproject Artemis 96 nieuwe woningen ingehuldigd in Evere. Begin september namen de eerste huurders hun intrek in hun nieuwe energiezuinige woningen, die zijn ontworpen door het bureau MDW Architecture en gebouwd door de firma’s Vanderstraeten en Koeckelberg.

Het project Artemis bestaat uit 96 sociale woningen en woningen voor bescheiden inkomens met 1 tot 4 slaapkamers, verdeeld over 6 gebouwen in een groene omgeving. Vijf woningen zijn bestemd voor personen met beperkte mobiliteit (PBM). Dit nieuwe wooncomplex, dat wordt beheerd door Everecity, ligt in het hart van het woongebied Hoog Evere, tussen de Artemislaan en Franz Guillaumelaan, en past in het stedelijke ontwerp van de wijk. De groene ruimte waarin deze zes gebouwen liggen, biedt de bewoners de mogelijkheid om te genieten van de rust van een woonwijk op mensenmaat.

Huurdersparticipatie

Naast de 58 sociale woningen biedt het project Artemis 38 gezinnen met een bescheiden inkomen de mogelijkheid om een appartement te huren tegen een lager tarief dan in de privésector. Het doel van het project is om het makkelijker te maken voor mensen om samen te leven op een dynamische, stedelijke manier die open staat voor de buurt en waar huurdersparticipatie zal bijdragen aan het creëren van sociale cohesie.

Tijdens de ontwikkeling en bouw van het project is ervoor gezorgd dat de gevels van de gebouwen, het dak en de ramen goed geïsoleerd zijn om het verwarmingsverbruik van elk appartement te verminderen. Daarnaast zijn er op de daken thermische zonnepanelen geïnstalleerd om sanitair warm water te produceren.

Duurzaam project

Vanuit energetisch oogpunt gaat het om zeer lage-energiewoningen die de bewoners optimaal comfort en een betere controle over hun verbruik bieden. De woningen zijn voorzien van hoogwaardige individuele ventilatie met dubbele luchtstroom en zijn allemaal ingedeeld rond echte doorzonwoonkamers, die op het zuiden georiënteerd zijn en zonne-energie opvangen via hun loggia's.

Dit duurzame project beschikt ook over een uitgebreid waterbeheer. Zo wordt het regenwater van de extensieve groendaken centraal opgevangen. Dezelfde geest van duurzaamheid heeft ook de materiaalkeuze en het werfbeheer bepaald, o.a. het gebruik van gerecycleerde grondstoffen en de beperking van het afval tot een minimum.

Bron: BGHM
Deel dit artikel:
Onze partners