ARTY/ARCHY: Koen Vanmechelen: ‘Kunst moet je verleiden om te leven. Architectuur moet verleiden door erin te leven’

Er zijn niet veel plekken in België waar kunst en architectuur zo met elkaar verweven zijn als in LABIOMISTA, het splinternieuwe evoluerende kunstwerk van Koen Vanmechelen dat de Genkse wijk Zwartberg een heel nieuw elan bezorgt. Vanmechelen is dan ook goed geplaatst zijn visie te geven over wat kunst aan architectuur linkt én over wat de disciplines van elkaar onderscheidt. In onze nieuwe rubriek ARTY/ARCHY laten we kunstenaars aan het woord over hoe architectuur hen beïnvloedt. 

Zelf omschrijft Koen Vanmechelen LABIOMISTA als “een plaats die leeft op de grens tussen de bewoonde wereld en de wildernis. Dat sluit naadloos aan bij mijn werk, dat vaak handelt over cultuur tegenover natuur en hoe beide werelden elkaar kruisen. Deze site onderlijnt mijn werk en laat mensen nadenken. Het is een laboratorium waarin je eventueel een nieuwe samenleving kan ontdekken, waarin mens en dier mét elkaar kunnen leven.”

 

Diepe vriendschap

Volgens Vanmechelen hebben kunst en architectuur alvast één ding gemeen: het belang van vriendschap en een hechte band. “Alles ontstaat uit een diepe vriendschap. Zo ook LABIOMISTA, dat gebouwd is uit liefde. Zoveel gerealiseerde zaken worden onmogelijk zonder de onderlinge geschiedenis tussen mensen. Mario Botta leerde mijn werk kennen op de Biënnale van Venetië, en hij werkte op zijn beurt nauw samen met Buro B. Ikzelf ben dan weer goed bevriend met de mensen van Thys Bouwprojecten. Gooi al die ingrediënten samen en je krijgt een interessante cocktail die LABIOMISTA heet. Als je dit zou proberen realiseren door in het wilde weg enkele architecten te contacteren, zou deze site onbetaalbaar worden.”

 

Architectonische kubst

Het spreekt dan ook voor zich dat architectuur het werk van Vanmechelen op belangrijke wijze beïnvloedt. “Architectuur is een belangrijk onderdeel van mijn werk”, getuigt hij. “Ik maak zeer monumentaal werk, dat in zekere zin ook architectonisch is. Een uitstekend voorbeeld hiervan is het Cosmogolem-beeld. Dat heb ik speciaal geconstrueerd vanuit het idee van de architectuur die hier op de site gemaakt is. Er is dus altijd een wederzijdse invloed tussen architectuur en mijn werk.”

 

Overstijgende factor

Toch is er ook een groot verschil tussen beide disciplines: “Kunst is niet zoals architectuur, waarin je moet leven: kunst is iets waar je méé moet leven. Dat is een groot verschil. Je moet elke dag bereid zijn om naar die kunst te kijken. De kunst moet je verleiden om te leven. Architectuur moet je dan weer verleiden door erin te leven. Het is dan ook mogelijk om die verschillen te overstijgen: wanneer kunst en architectuur hand in hand met elkaar gaan, creëer je een andere dimensie. Ik denk dat LABIOMISTA die overstijgende factor in zich heeft.”

Deel dit artikel:
Onze partners