De ontwikkeling van PULSE is gebaseerd op de overtuiging dat het niet volstaat om bestaande producten en concepten te laten evolueren om aan de hedendaagse eisen te voldoen. Ze moeten volledig herdacht worden om nieuwe antwoorden te bieden op de uitdagingen van vandaag en morgen. Antwoorden die duurzaamheid en verfijning, eenvoud en veiligheid, flexibiliteit en gebruiksgemak verenigen.
"Op het eerste gezicht lijkt PULSE misschien nogal conventioneel. Voor de gemiddelde gebruiker is het systeem aanvankelijk niet origineel: er is niets dat de cilinder onderscheidt van een ander model dat voldoet aan de Europese standaard en de sleutel zou kunnen toebehoren aan eender welk toegangscontrolesysteem van de nieuwe generatie. Maar de realiteit is helemaal anders", benadrukt Henrik Degn, Business Development Manager voor het PULSE-assortiment bij ASSA ABLOY EMEIA.
Duurzaam in elke zin van het woord
"De PULSE-cilinder stelt de mechatronica ten dienste van de toegangscontrole en wekt zijn eigen energie op", verduidelijkt Henrik Degn. "Voor de werking is geen batterij of elektrische aansluiting nodig, aangezien er kinetische energie wordt gebruikt om het toestel aan te drijven. Het insteken en omdraaien van de sleutel genereert de benodigde energie dankzij een recuperatiesysteem dat – eenvoudig gesteld – op het principe van een dynamo lijkt. De opgewekte elektriciteit volstaat om de elektronische componenten die voor de communicatie tussen de sleutel en de cilinder zorgen van stroom te voorzien. Er hoeft dus geen aansluiting of onderhoud te worden uitgevoerd."
"Bovendien kunnen de sleutels en cilinders vrijwel oneindig hergebruikt worden. Dat is een ander sterk punt van het systeem in termen van duurzame ontwikkeling. Vergelijkbare producten op de markt zijn doorgaans voorgeprogrammeerd in de fabriek. Het PULSE-systeem wordt daarentegen ter plaatse geconfigureerd door de slotenmaker – een snel en eenvoudig proces. Vervolgens kan het systeem op elk moment worden bijgewerkt met behulp van een specifiek ASSA ABLOY-apparaat of via de RFID-tag die in elke sleutel geïntegreerd is. RFID staat voor Radio Frequency Identification en het zijn magnetische velden die de sleutel identificeren."
"In het PULSE-systeem is er geen sprake van een voorgedefinieerde koppeling of codering tussen een sleutel en een cilinder. Dit onderscheidt het systeem uiteraard van een mechanisch slot, maar ook van de elektrotechnische systemen van de concurrentie", onderstreept Henrik Degn. "Het is ook voordelig voor de slotenmaker omdat hij slechts een fractie van de onderdelen op voorraad hoeft te hebben die nodig zijn voor een conventionele configuratie. In eerste instantie zijn alle cilinders compatibel met alle sleutels. Het enige wat nadien nog moet gebeuren, is de configuratie en de programmatie van deze configuratie in functie van het bestek."
"Later kunnen de cilinder en de sleutel indien nodig opnieuw worden geprogrammeerd in functie van hergebruik. Bovendien kan de installatie niet eenvoudiger zijn: er is geen elektrische aansluiting aan de deur nodig, aangezien de energierecuperatiecilinder volledig autonoom is, en de installatie neemt slechts enkele minuten in beslag wanneer een bestaande configuratie vernieuwd wordt. Vermits de afmetingen en het basisprincipe van de PULSE-cilinder identiek zijn aan die van een conventionele cilinder, is vervanging een fluitje van een cent. Als gevolg daarvan is PULSE een duurzame oplossing pur sang: ze is energie-efficiënt, stroomlijnt de toeleveringsketen, optimaliseert het gebruik van de grondstoffen en verlengt de levensduur van de componenten."
Doorgedreven flexibiliteit en integratie
De toepassingen van het PULSE-systeem houden niet op bij toegangscontrole aan deuren. In feite is PULSE van meet af aan ontworpen om aan erg verschillende eisen te voldoen – zowel wat de gebruikscontext als de functionaliteit betreft. "PULSE kan worden gebruikt in een wooncomplex, maar ook in een winkel, een middelgrote commerciële ruimte of een zorginstelling", legt Henrik Degn uit.
"Neem bijvoorbeeld het probleem van verloren sleutels in meergezinswoningen. Onze ervaring is dat 5 tot 10% van de sleutels in het eerste jaar verdwijnt – al was het maar omdat jongeren bijzonder vatbaar zijn voor het verliezen van hun sleutels (glimlacht). Mettertijd verdwijnen er alleen maar meer sleutels. Uiteindelijk brengt dit de veiligheid van een mechanisch toegangscontrolesysteem in gevaar. Een verloren PULSE-sleutel kan daarentegen onmiddellijk worden gedeactiveerd, enkel en alleen door de lijst van geautoriseerde sleutels aan te passen. Het systeem biedt een extra voordeel in residentiële omgevingen, vermits elke sleutel dubbele toegangsrechten heeft. Bij de voordeur van het gebouw werkt hij als een badge. En wanneer hij in een cilinder wordt gestoken, opent hij alleen de deur van het overeenkomstige appartement. Het is een eenvoudig, gebruiksvriendelijk en elegant principe."
"Ook in commerciële ruimtes verruimt PULSE de mogelijkheden en gaat het systeem veel verder dan de deur op zich. Zo zouden eigenaars van juwelierszaken al hun deuren kunnen uitrusten met PULSE-cilinders, maar ook hun meubels en vitrines kunnen beveiligen met PULSE-sloten of -hangsloten. Dit is een van de belangrijkste voordelen van het PULSE-gamma: het heeft op alles een antwoord. Dit geldt eveneens voor zorginstellingen. Het systeem kan worden geconfigureerd voor een badgefunctie per zone of afdeling, selectieve toegang tot verschillende deuren en, indien nodig, beperkte toegang voor specifiek zorgpersoneel, bijvoorbeeld bij medicijnkastjes. Eén enkele gepersonaliseerde sleutel – die op elk moment kan worden geprogrammeerd en gewijzigd – combineert dus drie functies."
Veiligheid en systeembeheer: twee karakteristieke kwaliteiten van de ASSA ABLOY-oplossingen
Om de toegangscriteria en -rechten bij te werken, omvat het PULSE-gamma twee terminals die ontworpen zijn om gebruiksvriendelijkheid te combineren met een zeer hoog veiligheidsniveau. Enerzijds gaat het om een terminal die op een pc kan worden aangesloten en anderzijds om een speciale terminal voor smartphones. Met deze laatste kan het systeem volledig vanop afstand beheerd worden. In beide versies zijn de terminals beschermd door SEOS – net als de sleutels. Deze authenticatiesoftware maakt gebruik van geavanceerde encryptietechnologie en is uiterst betrouwbaar, terwijl de integriteit van de gegevens wordt gewaarborgd. Aangezien elke sleutel de laatste honderd acties opslaat, maken deze twee terminals ook een rechtstreekse controle van het sleutelgebruik mogelijk. Deze functie is bijzonder nuttig in commerciële ruimtes en zorgomgevingen.
Afhankelijk van de context kunnen PULSE-systemen offline of online functioneren via een draadloze verbinding. Er zijn echter situaties waarin een versterkte toegangscontrole vereist is – met name voor deuren die vaak gebruikt worden of in bijzonder gevoelige omgevingen. In dergelijke gevallen zal een bedrade verbinding op de deur of het kozijn een permanente opvolging garanderen en extra functionaliteiten bieden.
De ASSA ABLOY Aperio®-oplossing maakt gebruik van een netwerk van wifihubs om elke opening en sluiting in real time te registreren en door te sturen. Dit laat ook een efficiënt systeembeheer toe. Als alternatief biedt ASSA ABLOY Incendo™ Business aan, een cloudgebaseerde systeembeheersoftware. Deze is bijzonder geschikt voor complexe configuraties en biedt geavanceerde mogelijkheden voor systeembeheer, personalisering van toegangsrechten en uitbreiding.
"Veiligheid is een prioriteit op alle niveaus, te beginnen met de PULSE-cilinder: in tegenstelling tot soortgelijke mechatronische cilinders heeft deze geen uitsteeksels. Dit minimaliseert de kwetsbaarheid, vooral bij montage op een buitendeur, met een grotere veiligheid tot gevolg. Dit is een goed voorbeeld van ons oog voor detail. Tijdens de ontwikkeling van het PULSE-concept hebben we elk detail zorgvuldig geoptimaliseerd – dat was de voorwaarde voor een baanbrekende en toekomstgerichte oplossing. Ik denk dat het resultaat de moeite waard is geweest en ik ben ervan overtuigd dat slotenmakers, systeembeheerders en gebruikers mijn mening zullen delen", besluit Henrik Degn.