Open, groen en multifunctioneel
De speelplaats is in het gros van de gevallen een grijze open ruimte die voor kinderen niet altijd even comfortabel aanvoelt. Sterker nog: ze kan – indien matig ontworpen – zelfs intimiderend werken. De roep om meer intelligent ingerichte buitenruimtes is in veel scholen dan ook erg groot geworden. Frank Caers dacht na over de kwestie en kwam tot een nieuw type openluchtklas die de strakke klassieke speelplaats naar de achtergrond weet te verdrijven. In haar hoedanigheid van open, groene en multifunctionele ruimte biedt ze tegelijk geborgenheid en dynamiek en fungeert ze als tegengewicht tegen de omringende grote gebouwvolumes.
Doordachte inrichting
De openluchtklas heeft op zich een vrij eenvoudige vormgeving: het is een vierkant dat aan drie zijden begrensd wordt door een dubbele betonnen boord. Voorts wordt ze omgeven door een driehoek van kunstgras, afgeschermd door een permanent groene haagstructuur en geflankeerd door twee grote lichtdoorlatende bomen. Het groen compenseert de hardheid van de omgeving, terwijl de betonnen wand net voor interactie met die omgeving zorgt. Caers koost bewust voor beton: het is uiteraard erg duurzaam en recycleerbaar, maar bovendien ook vandalismebestendig en snel droog na een eventuele regenbui. Het kunstgras is zacht (waardoor de kinderen zich niet kunnen kwetsen) en makkelijk te onderhouden.
De openluchtklas leent zich tot allerlei vormen van onderwijs en interactie: spel, les, dans, toneel, voordracht, rondhangen tijdens de speeltijd, enz. Caers baseerde zich op het typische beeld van een Afrikaanse leerkracht die kinderen onderwijst onder een boom. De openluchtklas creëert enerzijds sociale interactie, maar biedt anderzijds ook de geborgenheid waaraan kinderen die de overgang van de lagere naar de middelbare school gaan maken zo'n nood hebben. Haar doordachte inrichting zorgt ervoor dat ze niet te schreeuwerig overkomt en dat de speelplaats als een geheel blijft functioneren.
De betonnen boordelementen werden op maat gemaakt en konden dus erg snel geïnstalleerd worden. Ook het leggen van de kunstgrasmatten nam weinig tijd in beslag. De openluchtklas werd met andere woorden op zeer korte tijd gerealiseerd en kon haast onmiddellijk in gebruik genomen worden. Bovendien is ze erg goedkoop: haar realisatie kostte in totaal slechts 55000 euro. Dit maakt dat de nieuwe openluchtklas een enorme meerwaarde is voor scholen met een beperkt budget. Bij 'De Voorzienigheid' is men alvast erg tevreden met het resultaat, want Caers en Atelier VT zullen in een latere fase ook de opwaardering van de rest van de schoolcampus op zich nemen.