In Neufchâteau vertrouwde het OCMW het ontwerp van de nieuwe gemeenschappelijke crèche met 66 plaatsen toe aan architect Xavier Van Rooyen. Het resultaat mag er wezen: een gebogen minerale monoliet, samengesteld uit leisteen om te herinneren aan de identiteit van de regio. De alomtegenwoordige leien werden geleverd door Cupa Pizarras, de wereldleider in natuurleien.
Het OCMW van Neufchâteau had 2 crèches op verschillende locaties en wilde zijn diensten samenvoegen in één gebouw en de opvangcapaciteit verhogen van 48 naar 66 plaatsen. “We wilden een nieuwe gemengde structuur creëren, dit wil zeggen dat de kinderen niet naar een andere locatie moeten als ze ouder worden. Ze blijven in dezelfde afdelingen, met hetzelfde personeel, in hetzelfde bedje, tijdens hun eerste 3 jaar. Voor hen is dat essentieel, het biedt hen veiligheid”, verduidelijkt Julie Ledent, directeur van het OCMW. Bovendien bevatte het bestek een uitgesproken esthetisch luik: “We wilden iets modern en puur”, legt de directeur uit.
Het project was dus een innovatief ontwerp op het vlak van architectuur, landschapsintegratie en binnenatmosfeer. De crèche is ook functioneel en beantwoordt aan de normen inzake energiezuinig bouwen met verwarming op gas, vloerverwarming in de leefruimtes, recuperatie van regenwater, ledverlichting…
Landschapsintegratie
Architect Xavier Van Rooyen legt uit: “De verhouding tot het landschap is een essentieel element in het ontwerp van dit gebouw. We kwamen terecht op de Ardeense wegen, om de omgeving te begrijpen, de volumes, materialen te identificeren.” Zo werd het project opgebouwd rond een gebouw met 3 verdiepingen, met allemaal kromme lijnen, om de topografie van de streek te benadrukken. De gevels hebben ritme dankzij de inkepingen die verschillende gezichtspunten benadrukken.
Met zijn hedendaagse lijnenspel bestaat het gebouw uit traditionele materialen, vooral leisteen, die een homogene buitenmantel vormen, met een uitgesproken plastisch aspect. Het gebruik van CUPACLAD Random herinnert aan de schaliemuren die lokaal erg populair zijn: heterogeen metselwerk dat wordt opgeroepen door het willekeurige en minerale aspect, alsook de modules met de verschillende leisteenmaten.
Houten structuur en bekleding in leisteen
De crèche heeft een houten, lichte en zichtbare structuur die het interieur een warme atmosfeer geeft. Buiten is het geheel bedekt met leistenen.
“De crèche is ontworpen als een zwarte monoliet, met slechts één materiaal om overmatige ornementen te vermijden. De gekleurde inzetten vormen kaders die het licht lijken te zoeken, verspreid als muzieknoten op een muziekpartituur”, legt de architect uit.
Deze ramen op verschillende niveaus maken een bewoonbare zone mogelijk die is aangepast aan de kinderen en een speel- en observatieruimte: “Een beetje zoals niches of hutten” vult Julie Ledent aan. Buiten werden bomen aangeplant. “De takken zullen groeien en in de zomer voor koelte zorgen en ook elementen van verrassing en ontdekking voor de kinderen”, vult de architect aan.
Het OCMW ging onmiddellijk akkoord met het architecturale gedeelte voorgesteld door Xavier Van Rooyen en de bewoners waren de nieuwe locatie snel gewend. De crèche draait voortaan op volle kracht, met vitaliteit en animatie. Ze past ook in een gemeentelijk bouwproject in een wijk bedoeld om de intergenerationele relaties te bevorderen.