August en Woning Peeters gekroond tot Het Schoonste Gebouw van Antwerpen

August en Woning Peeters zijn verkozen tot Het Schoonste Gebouw van Antwerpen. August (Vincent Van Duysen en Callebaut-architecten) wist met 2085 stemmen het publiek voor zich te winnen. De derde editie van Het Schoonste Gebouw was opnieuw een groot succes. In totaal brachten 6694 mensen een stem uit. Hieruit werden vijf erfgoedliefhebbers geloot die een overnachting voor twee winnen in een hotel met erfgoedwaarde. De vakjury prijst Woning Peeters (Yves De Bont) omwille van de uitzonderlijke inzet voor een privéinitiatief en omdat de eigenaars de modernistische woning volledig gerestaureerd hebben naar het originele plan. Beide winnaars krijgen een prijs van 4000 euro.

Maandag vond in het recent gerestaureerde districtshuis van Borgerhout de prijsuitreiking plaats van Het Schoonste Gebouw. Deze Antwerpse monumentenprijs wordt om de twee jaar gegeven aan de winnaar van de vakjury en de publiekslieveling. Burgemeester Bart De Wever: “Antwerpen is een stad met een rijk verleden waarvan het bouwkundig patrimonium de zichtbare getuige is. Om dit erfgoed te matchen met de noden van vandaag en te behouden, is het van groot belang om het een nieuwe bestemming te geven of om het op een kwalitatieve en duurzame manier te restaureren. Privé-initiatieven en investeringen zijn hierbij belangrijk, aangezien het gaat om woningen, kantoren enzovoort. Met Het Schoonste Gebouw wil de stad niet alleen deze initiatieven belonen, maar ook anderen inspireren over de mogelijkheden om erfgoedzorg en hedendaagse noden hand in hand te laten gaan. Elk van de kandidaten is hier meer dan ook in geslaagd, zonder hun eigenheid te verliezen.”

 

Vakjuryprijs – Woning Peeters

Aan de Ter Rivierenlaan in Deurne ligt een heel bijzonder huis: Woning Peeters. Deze modernistische woning van de hand van Gaston Eysselinck werd in 2014-2015 volledig gerenoveerd door de nieuwe eigenaars. De architect inspireerde zich in 1932 op Maison Citrohan van Le Corbusier, maar doorheen de tijd waren verschillende kenmerken van het modernisme verbouwd. De heer en mevrouw De Bont – Jacobs brachten het modernisme terug tot leven en restaureerden het gebouw volgens de oorspronkelijke plannen. De woning telt terug drie terrassen, kreeg opnieuw de originele kleuren en ook de ingemaakte kasten werden gerestaureerd of herbouwd naar oorspronkelijk model.

De vakjury prijst deze restauratie: “Woning Peeters verdient de vakjuryprijs omdat de huidige eigenaars een uitzonderlijke inzet hebben betoond voor het behoud van een architecturale parel in privé-eigendom. Aan de restauratie ging een grondig bouwhistorisch onderzoek vooraf. De woning geeft een eerlijk beeld van het modernisme en heeft een voorbeeldfunctie. De eigenaars zetten het modernisme bovendien op de kaart door regelmatig bezoekers te ontvangen en er een publicatie over uit te brengen.”

 

Publiekslieveling – August

August wist het publiek voor zich te winnen met 2085 van de in totaal  6694 stemmen. Het hotel - naar een ontwerp van Vincent Van Duysen en Callebaut-architecten - ligt aan de rand van het Groen Kwartier. 120 jaar geleden werd het complex opgericht als Augustinessenklooster dat een onderdeel vormde van het militair hospitaal. Er verbleven zo’n 110 hospitaalzusters in het klooster die de soldaten in het hospitaal verzorgden. Het exterieur is eclectisch met neo-Vlaamse renaissance elementen. Het interieur was sober classicistisch. In 2016 werd besloten om het gebouw een nieuwe bestemming te geven als hotel; geen eenvoudige opgave aangezien de bouwfysische toestand erg slecht was.

De herbestemming en renovatie werden volledig in de geest van het kloosterleven uitgevoerd. Hotelgasten volgen een parcours van toenemende rust van het publieke onthaal naar de beslotenheid van de hotelkamers. Het onthaal verwijst naar de glazen luifels van de terrassen van de ziekenhuispaviljoenen en de drie rustgevende tuinen werden terug ingericht en opengesteld. August inspireert omdat het aantoont dat de gelaagde geschiedenis van een gebouw richtinggevend kan zijn voor een hedendaagse invulling als hotel.

 

Vijf stemmers winnen een overnachting in een erfgoedhotel

Uit de 6694 stemmers werden er vijf duo’s getrokken die een overnachting winnen in een erfgoedhotel in Antwerpen. De winnaars werden hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht.  

 

Over de wedstrijd Het Schoonste Gebouw

In 2019 vond de wedstrijd voor de derde keer plaats. In het voorjaar reageerden 24 kandidaten die de afgelopen vijf jaar hun pand gerenoveerd, gerestaureerd of herbestemd hadden. De vakjury maakte hieruit een selectie van vijf kandidaten op basis van vooraf opgestelde criteria. Sinds midden augustus kon iedereen stemmen op zijn favoriet. In totaal werden er 6694 publieksstemmen uitgebracht voor Het Schoonste Gebouw. Ongeveer 4700 stemmers brachten hun voorkeur online uit. Ook op papier kon er gestemd worden: tijdens de Cultuurmarkt, in Shoppingcenter Grand Bazar en tijdens Open Monumentendag. 1300 geïnteresseerden brachten tijdens Open Monumentendag een bezoek aan een of meer van de kandidaten.

Bron: Stad Antwerpen
Deel dit artikel:
Onze partners