Auteursrecht voor architecten: een gids

Het recht kun je best vergelijken met een boom, een hele grote boom, met ongelooflijk veel takken. Een van deze takken is het intellectueel eigendomsrecht. Hoe zit op dit vlak de vork in de architecturale steel? DULL consulting legt uit

Weinig bedrijven hebben een grotere impact op ons leven en onze maatschappij dan architectenbureaus. Ze bepalen hoe onze huizen, kantoren en openbare gebouwen in elkaar zitten en eruit zien, de gebouwen waar wij zo veel van onze tijd in doorbrengen. Onrechtstreeks bepalen ze dus mee hoe wij ons allemaal voelen, dag in dag uit, want een mooie en praktische omgeving zorgt ervoor dat we beter functioneren. Goed management van deze bedrijven is dus heel belangrijk, en veel begint met juridische optimalisatie. Deze gids wijst alvast de richting.

 

Het intellectuele eigendomsrecht

Het recht kun je best vergelijken met een boom, een hele grote boom, met ongelooflijk veel takken. Een van deze takken is het intellectueel eigendomsrecht. Dit recht is erop gericht zogenaamde voortbrengingen van de menselijke geest te beschermen. Het is ontwikkeld om werken, ideeën en creaties te delen met anderen. Want zonder enige bescherming is wie goeie ideeën heeft, natuurlijk eerder geneigd de ideeën voor zichzelf te houden. Het intellectueel eigendomsrecht biedt bescherming tegen het misbruik van vruchten van intellectuele arbeid.

Belangrijk onderdeel van deze definitie is dat deze rechtstak enkel de vruchten van intellectuele arbeid beschermt. Dit betekent dat enkel concreet uitgewerkte ideeën beschermd kunnen worden. Iedereen kan ideeën hebben, deze zijn vrij om te hebben, maar kunnen dus onmogelijk beschermd worden. Om het met een voorbeeld duidelijk te maken: iedereen die dat wil mag morgen een social media platform bouwen en lanceren, Mark Zuckerberg heeft hier geen alleenrecht op. Wat echter niet mag, is Facebook nabouwen. Facebook zelf - de vrucht van Zuckerberg's intellectuele arbeid, oftewel zijn concreet uitgewerkt idee - is namelijk op tal van verschillende manieren beschermd.

[...]

 

>> Lees hier het volledige artikel

Deel dit artikel:
Onze partners