Autumn School over duurzaam bouwen en verbouwen in de toekomst

ISOVER en Gyproc nodigden vorige week weer een aantal vooraanstaande architecten uit op hun jaarlijkse architectenseminarie Autumn School. Het thema: duurzaam bouwen en verbouwen in de praktijk. Onder andere Vincent Callebaut en Alexis Versele passeerden de revue.

Carl Verdickt van Verdickt & Verdickt Architecten sprak onder andere over de herbestemming van de historisch waardevolle WDT-loods aan Park Spoor Noord, de serrewoning die ze ontwierpen in Asse en de herbestemming van een steenbakkerij tot een woning in Boom. Michel de Kemmeter, stichter van Uhdr UniverseCity,  had het daarna over de economische uitdagingen voor de bouwsector. Zijn presentatie, met de titel ‘Überize building businesses?’, ging over een nieuw en duurzaam economische model dat hij voorstaat: de systemic economy.

Alexis Versele van BAST architects & engineers vertelde over het RenoseeC-project, waar zijn bureau met tal van andere partners aan de renovatie van 19de-eeuwse woningen in Sint-Amandsberg werkt. Het project betrekt particulieren, bouwpartners, steden en gemeenten en kennisinstellingen en heeft als doel om via groepsaankopen kwaliteitsvolle, energiezuinige en ecologische renovaties door middel van groepsaankopen te vergemakkelijken. Dat moet lukken door standaardisatie en schaalvergroting van die renovatieprojecten.

Keynote speaker op de Autumn School was Vincent Callebaut van Vincent Callebaut Architectures. Hij stelde zijn boek ‘Fertile Cities’ voor, waarin hij een aantal bestaande en toekomstige projecten presenteert. Die zijn sterk op gericht op duurzaamheid door groen te incorporeren. De Tao-Zhu Garden in Taiwan bijvoorbeeld, die door zijn gedraaide vorm veel plaats biedt aan de ontwikkeling van groen. Of de Dragonfly, een voorstel voor een verticale boerderij vlakbij Manhattan.

Verder kwamen ook Nikolaas Martens van MVC Architecten en André Kempe van Atelier Kempe Thill aan bod.

Deel dit artikel:
Onze partners