Via een uitbreiding vernieuwt AZ Heilige Familie Rumst het onthaal en de cafetaria, en wordt ook een internistisch dagziekenhuis toegevoegd. Het oude operatiekwartier wordt erbij geïntegreerd en geconverteerd tot een endoscopie-unit. Het ontwerp van VK koppelt consultaties en endoscopie, centraliseert het onthaal voor endoscopie, en beperkt zo drastisch de loopafstanden. Ambulante flows worden overal strikt gescheiden van hospitalisatieflows.
Het witte volume ligt aan de belangrijkste aanrijroute en het inkomplein, en geeft het ziekenhuis een nieuw gezicht. Het telt drie lagen die van boven naar onder terugwijken. Het gelijkvloers bevat de inkom en een zithoek, het eerste niveau het Grand Café en het tweede niveau de endoscopie en het dagziekenhuis.
Natuur, licht en lucht
Door de architectuur van inkom en Grand Café te laten terugwijken, krijgt de publieke buitenruimte meer plaats, en kan de natuur tot in het gebouw dringen. De grens met buiten vervaagt nog meer door de volledig transparante gevels, die volop daglicht introduceren. Ook vides midden in de plateaus zorgen voor overvloedig daglicht, naast een visuele connectie tussen inkom en bovenliggend Grand Café. Zo wordt de inschrijfzone, centraal onder een vide, letterlijk in het licht gesteld.
Het Grand Café op het eerste niveau geniet volop van de groene omgeving. Ook hier dringt de natuur binnen via inhammen in het volume.
Geborgenheid in alle openheid
Het tweede niveau is omwille van de medische functies wat meer privatief. Maar ook hier zijn overvloedig daglicht en natuur aanwezig in de wachtzones en het dagziekenhuis, door een daktuin en vides. De overkraging van het massievere hoogste niveau biedt de inkom en cafetaria een gevoel van geborgenheid en fungeert als natuurlijke zonwering.
Door de aanwezige troeven van de site te integreren in het ontwerp (groen, licht, lucht), heeft VK volop de kaart getrokken van de healing environment.
Ingebruikname van de uitbreiding is gepland voor midden 2019.