B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Arne Deruyter ontwerpen nieuw stadhuis van Roeselare

Het team van B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Arne Deruyter ontwerpt het nieuwe stadhuis van Roeselare. Van alle kandidaten maakte dit ontwerpteam het voorstel dat het beste aansloot bij de verwachtingen van de Roeselaarse burger. Het nieuwe stadHUIS wordt een huis voor de burger, het bestuur en de administratie.

Sinds jaar en dag bevindt het stadhuis zich in het centrum van Roeselare tussen de Grote Markt en de Botermarkt. Het huidige stadhuiscomplex stootte evenwel al langer op zijn limieten: de moeilijke toegankelijkheid voor mindervaliden, de ligging van het onthaal, de kleine wachtruimte op piekmomenten, diensten voor de burger op verschillende verdiepingen, … Het gebouw is verouderd en bovendien niet energiezuinig en onderhoudsvriendelijk. In 2019 werd beslist om het nieuwe stadhuis op dezelfde locatie te gaan bouwen omdat een renovatie niet haalbaar was. Op die manier kan de Stad in het centrum blijven én wordt het historische gedeelte van het huidige stadhuis geïntegreerd met het nieuw te bouwen concept met werknaam stadHUIS. 

 

Ontmoeting en diensverlening

In juni 2019 werd een procedure opgestart om een ontwerpteam aan te stellen. Heel wat ontwerpteams stelden zich hierbij kandidaat. Het was het ontwerpteam van B-architecten (B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Arne Deruyter) dat als geen ander had begrepen wat de Roeselaarse bevolking verwacht van het nieuwe stadHUIS. Het concept staat helemaal in functie van ontmoeten en dienstverlening naar de burger. Tegelijk is het ontwerp ambitieus en innovatief op vlak van duurzaamheid. 

 

Terug naar de Grote Markt

Wat meteen in het oog springt op de beelden: op de Grote Markt komt een nieuwe ingang voor de burgers.  Een doorzichtige wand geeft toegang en ook een zicht op de activiteiten in het stadHUIS. Hierdoor krijgt het stadHUIS opnieuw een adres op de Grote Markt. Het gebouw wordt zo met zijn indrukwekkende aanzicht van op de Grote Markt een stadHUIS waar de Roeselarenaar trots op kan zijn.

 

Oud en nieuw verbonden

De toekomstige generaties zullen elkaar nog altijd in de gekende Trouwzaal trouw beloven. In het gerestaureerde historische deel zal de oude gemeenteraadszaal fungeren als ontvangstruimte. Zo maakt het deel uit van het Roeselaarse museaal patrimonium. De huidige vernieuwde gemeenteraadszaal blijft de plek waar de gemeenteraad zal doorgaan, ook in de toekomst. Langs de Botermarkt komt een nieuwbouw waar de stadsmedewerkers werken.


Een centrale open zaal verbindt de historische gebouwen en de nieuwbouw. Op deze ontmoetingsplek kan de burger terecht voor alle dienstverlening, zoals het aanvragen van identiteitskaarten of vergunningen. De gevels van beide gebouwen lopen zichtbaar in elkaar over door het gebruik van gelijkaardige kleuren en materialen. Zowel in het ontwerp van de nieuwbouw  als in de binnentuin op de gelijkvloers zijn bomen en extra groene accenten te vinden. 

 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners