B2Ai zet nieuwe standaard voor gezonde werkomgevingen met herontwikkeling van Brussels seventies-icoon Montgomery Parc

‘De groenste kantoren van Brussel’, zo omschrijft projectontwikkelaar Kolmont zelf Montgomery Parc, het kantorencomplex dat het momenteel verbouwt aan de Tervurenlaan om daarna te verhuren aan de Europese Commissie. Het project, naar een ontwerp van architectenbureau B2Ai, omvat bijna 24.000 m² kantoorruimte, een coworkingruimte en sportfaciliteiten. In het midden van het project komt een privépark van 5.000 m². Door de grote omvang brengt dit verkoeling in de buurt. Het ontwerp legt de focus op een gezonde werkomgeving, inclusief buitenwerkplekken, inpandige terrassen op de kantoorverdiepingen, ontmoetingsruimtes, sportfaciliteiten en fietsenstallingen op de gelijkvloerse verdieping. Zo wordt maximaal ingezet op het welzijn van de werknemers.

Montgomery Parc omvat daarnaast ook verschillende commerciële ruimtes, een ruimte voor gemeenschappelijke voorzieningen, 263 fietsparkeerplaatsen en 237 autoparkeerplaatsen. De gebouwen zijn CO2-neutraal en gebouwd met materialen met een lage milieu-impact. Bovendien is het gebouw zeer circulair: regenwater en bouwmaterialen worden zoveel mogelijk behouden en hergebruikt.

Montgomery Parc behaalde daarenboven naast een EPB A-certificaat de allerhoogste scores op verschillende internationaal erkende duurzaamheidscertificaten: BREEAM (Outstanding), WELL (Platinum) en DGNB (Platinum). Montgomery Parc is hiermee het eerste kantoorproject in België dat de hoogste scores op alle drie de certificaten behaalt.

Moderniteit en traditie

De site is gelegen aan het Montgomery-plein in Sint-Pieters-Woluwe en herbergde van bij opbouw de RIZIV-hoofdzetel in een waarlijk seventies-icoon kantorencomplex. De site biedt een aangename en uitstekend gesitueerde werkomgeving met een uniek karakter tussen moderniteit en traditie.

De twee kantoorgebouwen zijn met elkaar verbonden door een centrale tuin en een kelder. Gebouwd in het begin van de jaren zeventig en gerenoveerd tussen 2001 en 2004, verdiende de site een nieuwe opwaardering en invulling.

Duurzame ingrepen

Tot op heden werden identiteit, functionaliteit, gemengd gebruik, beleving van elk gebouw afzonderlijk en gezamenlijk ondergewaardeerd, en werd bovendien de groenzone met overdekte buitengang niet fysiek benut noch geïntegreerd in het breder geheel.

Het project respecteert de site door uit te gaan van een geoptimaliseerde transformatie en een grondige valorisatie van de gebouwen, waarbij duurzame renovatie-ingrepen aan de orde zijn: maximale vrije hoogtes, reorganisatie van ondergrondse onderbenutte volumes, respect voor bestaande (gevel)architectuur, technische en veiligheidseisen, etc. Structurele ingrepen worden doorgevoerd om het bestaande casco te behouden. Circulaire oplossingen krijgen voorrang. Zo worden arduin, façadesteen en de gevellamellen hergebruikt.

Ontmoetingspaviljoen

In het hart van het project draait alles om de ‘secret garden’, waardig begeleid door aspecten als duurzaamheid en high-end kantoorinrichting, waarbij een belevingsinversie het nieuwe uitgangspunt vormt. De bestaande beplanting wordt volledig herzien en geoptimaliseerd en vermenigvuldigd over het hele perceel.

Centraal wordt een toegankelijk ontmoetingspaviljoen voorzien. Vanuit deze groene long wordt de tuin het kloppende hart van het project dat de gebruiksbewegingen verdeelt naar de drie entiteiten van de site en hierbij een intens en extravert leven genereert.

Kantoor van de toekomst

Het zachte verkeer komt de site binnen via de bestaande ingang aan de Sint-Michielscollegestraat, of via een nieuwe dubbelhoge opening aan de Tervurenlaan. Na de nodige veiligheidscontroles, komt men terecht in het ontvangstpaviljoen met cafetaria dat uitnodigt om te genieten van de groene omgeving.

Kortom, een iconisch gebouw uit de jaren zeventig is klaar om het kantoor van de toekomst te worden, met een sterke nadruk op duurzaamheid en met aandacht voor gezondheid en welzijn van de werknemers. Het kantoorproject zet zo een nieuwe standaard voor duurzame en gezonde werkomgevingen in onze hoofdstad.

Bron: Bereal & B2Ai
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners