In de hedendaagse bouwsector staan veiligheid en duurzaamheid voorop. Wie dit kan koppelen aan eindeloze esthetische mogelijkheden beschikt over een winnende combinatie. Een mooi voorbeeld hiervan is Rockvent Extra New van ROCKWOOL. Het onbrandbare karakter en de lage lambdawaarde van deze gevelisolatieplaten maken dat architecten hun verbeelding de vrije loop kunnen laten, zonder dat ze beperkt worden door strikte technische eisen en projectspecificaties.
“Rockvent Extra New is niet zomaar een isolatiemateriaal, het is een oplossing die architecten in staat stelt om te innoveren, te inspireren en te voldoen aan de hoogste eisen van moderne bouwprojecten. Met zijn nadruk op ontwerpvrijheid, brandveiligheid en innovatieve kenmerken is het de ideale keuze voor iedere geventileerde gevel”, klinkt het overtuigd bij ROCKWOOL. Geen loze woorden, want Rockvent Extra New beschikt inderdaad over heel wat uitzonderlijke kwaliteiten.
Wat die kwaliteiten dan wel zijn? Een mooi voorbeeld: de Rockvent Extra New-platen voldoen aan de strengste brandveiligheidsnormen (EUROCLASS A1). “Ze zijn per definitie onbrandbaar, waarmee ze beter scoren dan de regelgeving voorschrijft)”, benadrukt Rik Puttemans, Sales Manager GBI Belgium bij ROCKWOOL Sales Benelux. “Zo minimaliseren ze niet alleen het risico op brandschade, maar beperken ze ook de brandverspreiding via de gevel. Dit biedt de aanwezige bewoners en gebruikers extra tijd om zich in veiligheid te brengen bij een eventuele brand. Een levensbelangrijk voordeel, letterlijk en figuurlijk.”
Een essentiële richtlijn in het kader van de brandveiligheid is dat er tussen de verschillende verdiepingen van een gebouw altijd een vlamdicht element van 1 meter hoog moet zitten. Als je met rotswol isoleert, mag je de dikte van de isolatie echter doorrekenen in die verplichte meter. Een zegen voor creatieve ontwerpers. “Stel dat je 20 centimeter dik isoleert, dan hoeft het vlamdicht element nog maar 80 centimeter hoog te zijn”, verduidelijkt Rik Puttemans. “Dat biedt architecten heel wat extra mogelijkheden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld opteren voor grotere ramen, met meer natuurlijke lichtinval als resultaat, los van de ontwerpvrijheid die Rockvent Extra New intrinsiek al biedt. Ondanks hun relatief hoge stevigheid en densiteit zijn de isolatieplaten compatibel met quasi iedere architecturale creatie, hoe complex of vooruitstrevend ook.”
Maar er is nog meer. Met zijn lage lambdawaarde van 0,032 W/m.K zet Rockvent Extra New ook een nieuwe standaard op het vlak van thermische prestaties. “Het was een werk van lange adem om die lambdawaarde verder terug te dringen, maar we zijn er gelukkig toch in geslaagd”, glundert Rik Puttemans. “En aangezien het houten regelwerk voor de bevestiging van de gevelbekleding niet interfereert met de isolatie – met dank aan speciale afstandsschroeven – is er sprake van een ononderbroken isolatielaag die goed aansluit op de binnenmuur en rond ramen, deuren, ankers en in hoeken. Zo levert Rockvent Extra New een significante bijdrage aan de reductie van de energiebehoefte en de CO2-uitstoot van gebouwen.”
Bovendien biedt de lage lambdawaarde van de Rockvent Extra New-platen eveneens voordelen op esthetisch vlak. “We moeten alsmaar dikker gaan isoleren en hoe dikker je gaat, hoe meer die laatste centimeters invloed hebben. Bij geventileerde gevels is het echter belangrijk dat de opbouw niet te dik wordt, want dan moet je dikkere stalen of inox ankers gebruiken om de gevelsystemen te kunnen ophangen. Dit impliceert meteen ook meer koudebruggen. Kortom: hoe dunner je het isolatiepakket kunt houden, hoe beter. Dankzij de lage lambdawaarde van Rockvent Extra New kan je met dunnere isolatieplaten toch de beoogde U-waarde behalen. Dit resulteert in slankere gevelconstructies en meer afwerkingsmogelijkheden, zonder in te boeten aan energie-efficiëntie”, besluit Rik Puttemans.