Bad’eau/Plat’eau wordt drijvend openluchtzwembad op het Eilandje

Vanaf juli 2012 komt er een drijvend en verplaatsbaar openluchtzwembad op het Eilandje. De jury koos voor het duurzame project ‘Bad’eau/Plat’eau’ van investeerder V-zit en architectenbureau Sculp(IT). Het zwembad zorgt voor verkoeling tijdens de zomer, en kan worden omgevormd tot schaatsbaan tijdens de winter. Verder is er onder meer een restaurant, een zomer-/winterbar en ruimte voor een waaier aan activiteiten. De startlocatie voor het zwembad wordt kaai 20 aan de Mexicobruggen in het Kattendijkdok.
Vanaf juli 2012 komt er een drijvend en verplaatsbaar openluchtzwembad op het Eilandje. De jury koos voor het duurzame project ‘Bad’eau/Plat’eau’ van investeerder V-zit en architectenbureau Sculp(IT). Het zwembad zorgt voor verkoeling tijdens de zomer, en kan worden omgevormd tot schaatsbaan tijdens de winter. Verder is er onder meer een restaurant, een zomer-/winterbar en ruimte voor een waaier aan activiteiten. De startlocatie voor het zwembad wordt kaai 20 aan de Mexicobruggen in het Kattendijkdok.




Onlangs besliste de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsplanning Antwerpen de opdracht voor de bouw en de uitbating van een drijvend en verplaatsbaar openluchtzwembad op het Eilandje toe te wijzen aan het bureau V-zit. Het door V-zit ingediende voorstel draagt de naam ‘Bad’eau/Plat’eau’ en werd gekozen uit vier inzendingen. Het bedrijf deed een beroep op de expertise van Sculp(IT) voor de architectuur en van S&R Group voor de zwembadtechnieken. De uitbating van het project loopt over een periode van tien jaar, met een verplichte uitbating van het zwembadgedeelte tijdens de zomermaanden.


Bad’eau

Voor ‘Bad’eau/Plat’eau’ worden drie drijvende elementen (twee duwbakken en één ponton) omgevormd tot één drijvend en verplaatsbaar zwembadcomplex. Op twee duwbakken die tegen elkaar worden geplaatst, komen een groot zwembad en een plonsbad inclusief kleedhokjes, douches en een lig- en relaxzone met zetels. De aangepaste inplanting van de twee zwembaden - op minimale hoogte boven het dokwater - moet de gebruikers het gevoel geven dat ze in het dok zelf zwemmen. In de winter kan het grote zwembad worden omgebouwd tot schaatsbaan.


Plat’eau

Het voormalige veerpont Antoon van Dyck wordt tegen de kade afgemeerd, en de twee duwbakken worden aan het veerpont bevestigd. Het veerpont blijft er wel als een boot uitzien, en zal onder meer een restaurant en een zomer-/winterbar bevatten. Dit gedeelte van het zwembadproject zal gebruikt worden als podium voor allerlei activiteiten.




Duurzaamheid troef

Ook qua duurzaamheid viel het gekozen zwembadproject bij de jury in de smaak. Naast het hergebruik van bestaande schepen maakt de indiener gebruik van geavanceerde energie- en milieutechnieken. Zo worden de zwembaden verwarmd door warmte aan het dokwater te onttrekken, en wordt het zwembadwater ’s nachts in een apart reservoir gepompt om zo weinig mogelijk warmte te verliezen. Een ecologische zuiveringsinstallatie die gebruik maakt van een rietveld, zuivert dan weer het afvalwater van het hele project. Er zal ook worden op toegezien dat het project en de georganiseerde activiteiten de buurt zo weinig mogelijk overlast bezorgen.


Democratische inkomprijs

De stad Antwerpen ziet het drijvende openluchtzwembad op het Eilandje als een aanvulling op het bestaande stedelijke zwembadaanbod. Tot nu toe zijn er in Antwerpen twee zwembaden in openlucht, namelijk Zwembad De Molen op Linkeroever en de ecologische zwemvijver Boekenberg in Deurne. Dankzij de steun van de stad zal de private uitbater de democratische inkomprijs van 4 euro hanteren.


Een verplaatsbaar zwembad, met start in het Kattendijkdok

Volgens planning gaat het drijvende openluchtzwembad open op 1 juli 2012. Als startlocatie werd gekozen voor kaai 20 aan de Mexicobruggen in het Kattendijkdok - vlakbij de Cadixwijk, die als nieuwe woonwijk aan het water wordt ontwikkeld. Met het drijvende en verplaatsbare zwembad kunnen in de toekomst ook andere plaatsen in en aan de dokken van het Eilandje onder de aandacht worden gebracht.




Bad’eau/Plat’eau in cijfers

Totale grootte project: 120 meter lang bij 25 meter breed;
Afmetingen groot zwembad: 30 meter lang x 9,5 meter breed x 1,35 meter diep;
Afmetingen plonsbad: 10 meter lang x 9,5 meter breed x 0,40 meter diep;
Zwembadcapaciteit: max. 149 personen (voor beide zwembaden samen);
Totale capaciteit (zwembadgedeelte en randprogramma): max. 499 personen;
Derde openluchtzwembad in Antwerpen, eerste drijvende openluchtzwembad in België;
De kostprijs voor de stad bedraagt 148.900 euro per jaar gedurende tien jaar;
De totale investeringskost voor de infrastructuur is 2,5 miljoen euro en wordt door de private investeerder gedragen.


Waterplan+ Eilandje

Het drijvende openluchtzwembad is één van de projecten uit het onlangs goedgekeurde Waterplan+ Eilandje. Met het waterplan wil de stad het maritieme karakter van deze voormalige havenbuurt zo veel mogelijk behouden, en waar mogelijk versterken. Naar het voorbeeld van andere Europese steden wordt met het drijvende openluchtzwembad op het Eilandje de beleving van het water dicht bij bewoners en bezoekers gebracht.


Visualisaties: Sculp(IT)
Deel dit artikel:
Onze partners