Een nieuwe fase breekt aan voor het project Grondels in Anderlecht. De promotieopdracht werd gegund aan Immo Louis De Waele en architectenbureau BAEB. Naast 35 geconventioneerde woningen omvat Grondels ook een geïntegreerd sociaal en gezondheidscentrum van ongeveer 1.500 m², dat zal worden beheerd door Dokters van de Wereld. Het project maakt deel uit van CityGate, het grootschalige programma dat de Biestebroekwijk ingrijpend zal veranderen.
Meer precies maakt het project Grondels deelt uit van van CityGate I. Dat is de eerste fase van het CityGate-programma van citydev.brussels voor de Biestebroekwijk dat meer dan 100.000 ontwikkelde m² met woningen, voorzieningen en economische en openbare ruimten omvat. Grondels is de derde fase van CityGate I. De werken voor de eerste twee fasen, Kuborn en Goederen, zijn al aan de gang.
CityGate I speelt in op de behoefte aan woningen, economische activiteiten en voorzieningen in de wijk, zodat die kan uitgroeien tot het ‘scharnier’ tussen de Kuregemwijk, het Zuidstation en de toekomstige projecten langs het kanaal.
De architecturale bijzonderheid zit 'm in de hoefijzervorm van het gebouw. Die sluit harmonieus aan op het toekomstige Grondelsplein. Bovendien kan dankzij die vorm de binnenkant van het huizenblok zo worden ingericht dat de privacy van de bewoners wordt gevrijwaard en ondervinden ze geen hinder van de nabije spoorlijn.
Een primeur
Dit project is het resultaat van een volkomen nieuw partnerschap tussen citydev.brussels en Dokters van de Wereld. Het kwam er dankzij de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Rudi Vervoort. Die koos ervoor Grondels op de lijst te zetten met projecten die in aanmerking komen voor subsidies van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Naast 35 geconventioneerde woningen omvat Grondels ook een geïntegreerd sociaal- en gezondheidscentrum van ongeveer 1.500 m², dat zal worden beheerd door Dokters van de Wereld.
Het centrum zal de gezondheidszorg in de Brusselse probleemwijken verbeteren, maar ook andere diensten aanbieden. Zonder vooruit te lopen op de keuzes die de bevolking zal maken, gaat het bijvoorbeeld om kinesitherapiesessies, een moeder-en-kindruimte of opleidingen rond gezonde voeding.
Pierre Verbeeren, algemeen directeur van Dokters van de Wereld: “Dokters van de Wereld zag dat de wijk zich volop ontwikkelde en dat het gezondheidszorgaanbod zich daaraan moest aanpassen. We wilden die aanpassing samen met de bewoners van de wijk en de plaatselijke drijvende krachten uitdenken.”
“Dit project smeedt de verbinding tussen de oude en de nieuwe Biestebroekwijk. Grondels ligt centraal in het CityGate-totaalproject en zal het geplande voorzieningenaanbod (school, winkels, multifunctioneel gebouw, ruimte voor ateliers ...) vervolledigen met zijn sociaal en gezondheidscentrum. Daar is zeker en vast behoefte aan in deze wijk en het zal dus erg positief bijdragen tot haar heropleving”, aldus Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.