Het sociale huisvestingsproject Huidevetters in Brussel kreeg een lange, dunne linea gevelsteen van Vande Moortel met terugliggende voeg, deze benadrukt lineariteit.
De Marollen
De Marollen kennen een lange, bewogen geschiedenis. Zo ook het sociale huisvestingsproject Huidevetters in Brussels oudste quartier. In 2006 vroeg de Brusselse Haard aan Zampone zoveel mogelijk woongelegenheid te voorzien op een beperkt hoekperceel geprankt tussen enerzijds typische volkshuisjes en anderzijds een mastodont van een betonnen flatgebouw. In 2016 werden 2 duplexen, 2 appartementen en een verenigingslokaal opgeleverd.
verenigingslokaal
Een massieve sokkel geeft een deeltje van het perceel terug aan de buurtbewoners. Een volledig beglaasd verenigingslokaal lonkt uitnodigend op de hoek, ter bevordering van de sociale verwevenheid met een zekere sociale controle als surplus. Om de hoek zitten technische lokalen voor containers en tellers verscholen achter grasdallen. Massief beton zou hier niet de nodige ventilatie bieden. De grasdallen dienen als drager voor een project waar kinderen elk hun eigen kleurtje kunnen geven aan een gepixeld patroon.
tuin
Het bouwblok werd opengebroken in een hoog en een laag volume, meer op mensenmaat. Door een tuin in het midden te voorzien, kan licht tot diep in beide volumes vallen. Een semipubliek groen terras voor een babbeltje met een medebewoner of met een passant op straat. Het appartement van het lage deel kreeg een privétoegang via deze tuin. De appartementen van het hoge deel bereik je via een buitentrap. Deze keuze zorgt ervoor dat er vrijer kon omgesprongen worden met de reglementering omtrent brandveiligheid. De typische donkere trappenkoker ingeruild voor een ruimtelijk gebaar.
flexibiliteit van het ontwerp
De opvallende zwart-witte stroken verbeelden de toekomstgerichte flexibiliteit van het ontwerp. Donker voor de dragende delen, wit voor de veranderlijke vulling. De lange platte ‘linea 3007’ gevelstenen benadrukken de lineariteit van deze stroken. De afwisseling van matte en glanzende keramische tegels brengt de gevel tot leven voor de passant.
De vaste delen van de ramen zijn weggewerkt, de opengaande delen zijn vervat in een wit blokkader en springen naar voor. Leesbaar naar buiten, licht naar binnen. Het houten schrijnwerk voegt warmte toe.
Hand-Made linea 3007
“Omwille van een ontwerp met gevelbanden waren wij op zoek naar een gevelsteen die de horizontaliteit van de gevel ondersteunde en die zich inschakelde in een rood-bruin genuanceerd kleurenpallet. Door de linea 3007 toe te passen met een brede en terugliggende voeg verkregen we een gelijnd effect in de bakstenen gevelbanden die het idee van het ontwerp het best tot zijn recht deed komen”, besluit Jelle Geraerts (ZAmpone).