Baksteenproducent Vandersanden pakt uit met een eerste eigen windturbine op zijn site in Lanklaar. Deze windturbine zal jaarlijks 10.000 MWh groene energie leveren, equivalent voor het energieverbruik van 2.000 gezinnen. Met deze nieuwe duurzame mijlpaal wil Vandersanden zijn productieproces en sector verder vergroenen. “Wij denken niet in jaren, maar in generaties. Daarom produceren wij zo duurzaam mogelijk, voor mens en milieu, voor nu en later”, aldus Raf Jansen, COO bij Vandersanden.
In november 2021 startte Vandersanden met de voorbereidende werken op zijn terrein voor de plaatsing van de windturbine. Alle bouwelementen, zoals de mastdelen en rotorbladen, zijn in de loop van april geleverd en begin mei werd de opbouw volledig afgerond. Momenteel zijn de elektrische werken bezig en wordt de aansluiting van de windturbine op het elektriciteitsnet voorbereid.
De windturbine heeft een tiphoogte van 200 meter en zal jaarlijks 10.000 MWh energie leveren. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 2.000 gezinnen. Ruim 50 procent van die opgewekte energie zal ingezet worden voor de activiteiten van Vandersanden op zijn site in Lanklaar. Het resterende gedeelte wordt als groene elektriciteit op het net aangeboden. Raf Jansen: "Door onze overproductie aan groene energie op het net aan te bieden, kunnen de omwonenden meegenieten van schone energie.”
De projectbegeleiding wordt verzorgd door Encon uit Bilzen, gespecialiseerd in het ondersteunen van de transitie naar duurzaamheid. “Bedrijven moeten ernaar streven hun energie zo lokaal mogelijk op te wekken. Vandersanden is op dat vlak een voorbeeld voor andere bedrijven, omdat ze sterk inzetten op hun eigen energietransitie en zo zelf gaan produceren met duurzame energie. Door dat op grote schaal te doen zetten we een stap in de goede richting om het hoofd te bieden aan de huidige klimaatproblemen”, aldus Robin Bruninx, oprichter van Encon.
Vandersanden koos voor zijn windturbine een type met minimale geluidsbelasting. Daarnaast wordt de installatie uitgerust met een meetsysteem om de impact van de slagschaduw op elke afzonderlijke gevel te meten en te beperken tot een maximum van acht uur per jaar en dertig minuten per dag.
Slagschaduw ontstaat wanneer de zon tegen de wieken van de windturbine schijnt. Doordat de wieken van de windturbine bewegen, doet de schaduw dat ook, wat hinderlijk zou kunnen zijn voor omwonenden.
Om zijn duurzaamheidsambitie waar te maken, blijft Vandersanden continu innoveren. De windturbine in Lanklaar speelt daarin een centrale rol. Die zal namelijk ook de energie leveren die nodig is voor de pilootfabriek Carbstone, die op de site in Lanklaar wordt voorbereid. Carbstone is een innovatieve gevelsteen die tijdens het productieproces CO2 opneemt in plaats van uitstoot.