'Bakstenen Reus op Lemen Voeten' van AST 77 genomineerd voor Terrafibra Awards 2021

De internationale belangstelling voor de 'Bakstenen Reus op Lemen Voeten' van AST77 blijft maar groeien. Na de eerdere selecties voor de Nederlandse Nationale Staalprijs 2020, de Belgian Building Awards 2021 en de tentoonstelling op La Biennale di Venezia 2018 is het project voor de derde keer geselecteerd voor een internationale architectuurprijs. Als enige project in de Benelux werd de woning in Tienen genomineerd voor de internationale TerraFibra Award 2021. Deze eerste wereldwijde prijs voor hedendaagse architectuur op basis van aarde en plantaardige vezels toont een selectie van 40 internationale projecten, die de komende jaren het gebruik van materialen van biologische en geologische oorsprong wereldwijd gaan promoten via, publicaties, tentoonstellingen, lezingen, debatten, ...

Met het oog op de klimaatverandering en de noodzakelijke aanpassing van bouwsystemen biedt het gebruik van materialen van biologische en geologische oorsprong gunstige technische oplossingen. Sommige benaderingen zijn al eeuwenlang beproefd, andere zijn nog maar net uitgevonden. Het samenbrengen van aard- en plantvezels benadrukt het gemengde gebruik van materialen en bevestigt opnieuw het belang van constructieve intelligentie, die erop gericht is de juiste hoeveelheid van het juiste materiaal op de juiste plaats te gebruiken. Het benadrukken van dit complementaire gebruik van materialen helpt ook de valkuilen te vermijden van een materiaalwaardeketen die gericht is op één enkele technische oplossing, een model dat jammerlijk ontoereikend en bijzonder vervuilend is.

De TERRAFIBRA Award 2021 wil hedendaagse architectuur op basis van aarde en plantaardige vezels internationaal in de kijker zetten. Als eerste grote event loopt er tot 27 februari 2022 een tentoonstelling in het Pavilion de l’Arsenal - centre d'urbanisme et d'architecture de Paris, waar de projecten gerangschikt zijn volgens de plant die voor de vezels wordt gebruikt (hennep, stro, riet, bamboe) en volgens de technieken die voor de ruwe aarde worden gebruikt (gestampte aarde, gegoten aarde, leem, adobe, samengeperste leemstenen, latten en cement, en leempleister). Aan de hand van foto's, prototypes op ware grootte, technische tekeningen en monsters kunnen de bezoekers deze overvloedige materialen fysiek aanraken en tegelijk de creativiteit van de tentoongestelde architecturen bewonderen.

De 'Bakstenen reus op lemen voeten' van AST77 is een van de veertig geselecteerde projecten die te ontdekken valt op de tentoonstelling. In de circulaire woning in Tienen is aarde het structurele basismateriaal en verzekert een open plan een flexibel, aanpasbaar maatpak voor toekomstige gebruikers. Lees er alles over op onze zusterwebsite circubuild.be

 

Over de award

De TERRAFIBRA Award 2021, de allereerste mondiale prijs voor hedendaagse architecturen op basis van aarde en plantaardige vezels, is een combinatie van de TERRA Award 2016, de mondiale prijs voor architectuur op basis van aarde, ingesteld door Dominique Gauzin-Müller en geleid door amàco en CRAterre, en de FIBRA Award 2019, de mondiale prijs voor architectuur op basis van plantaardige vezels, gerund door amàco. Meer dan 300 teams uit 62 landen hebben gereageerd op deze oproep en sluiten aan bij de dynamiek van de eerdere inzendingen, waardoor een netwerk is ontstaan van professionals die met elkaar van gedachten wisselen en elkaar ondersteunen.

"Naar aanleiding van de COP26-conferentie over klimaatverandering toont het evenement TerraFibra Architectures aan dat er overal ter wereld milieuvriendelijke praktijken bestaan, in zeer uiteenlopende contexten. De bij deze projecten betrokken actoren zijn enthousiast, gepassioneerd en genereus. Zij maken het gebruik van bio- en geo-sourcete materialen in de hele industrie geloofwaardig en belichten de belangrijkste economische, sociale en milieuaspecten van hun projecten en hun engagementen. Zij laten zien dat het mogelijk is op een andere manier te bouwen, met gebruikmaking van plaatselijke hulpbronnen en knowhow, zonder aan innovatie in te boeten. Deze spaarzame en creatieve architecten, die goed geworteld zijn in hun gebied, openen nieuwe horizonten in de bouw en renovatie", aldus de initiatiefnemers. 

Bron: AST77
Deel dit artikel:
Onze partners