Langs een drukke gewestweg in Beervelde, ontwierpen a154 architecten acht woningen met unieke karakteristieken. Door groepering, verschuivingen, verschillende dakoriëntaties en materialen zoals baksteen en houten gevelbekleding, kregen de huizen elk hun eigen identiteit binnen een samenhangend geheel.
Uniek karakter
Dit woonerf met acht woningen is gelegen langs een drukke gewestweg die Beervelde doorkruist. De leidraad in het ontwerp van a154 architecten was om aan elke woning een eigen individueel karakter te geven en tegelijkertijd een samenhangend geheel te ontwerpen. Het rechthoekig perceel waarop de woonwijk is gebouwd staat met de korte zijde langs de weg. De architecten zagen hier de opportuniteit om een autoluwe straat te creëren en daarmee zich te onderscheiden van de drukke omgeving. De woningen die geënt worden op de nieuwe weg krijgen het bijkomende voordeel dat de tuinen zuid georiënteerd zijn. In hun zoektocht om elke woning een eigen identiteit te geven, gingen de architecten in verschillende stappen te werk.
GRoepering, accenten en materiaalkeuze
Ten eerste groepeerde a154 architecten de woningen in kleine subgroepen van 2 tot 3 eenheden, om te voorkomen dat er een groot monolithisch woonblok ontstond. Vervolgens werden de woningen ten opzichte van elkaar verschoven, waardoor de individualiteit van elk van hen werd versterkt en daarmee het grootschalige projecteffect verder werd doorbroken. Tot slot zorgden de verschillende oriëntaties van de lessenaarsdaken voor hoogteverschillen en accentueren de differentiatie nog verder. De materiaalkeuze zorgt voor de final touch om elke woning een eigen identiteit te geven. De gevel wisselt af tussen twee tinten baksteenmetselwerk met eigen kleur voegwerk en houten gevelbekleding. Alles kwam samen tot een uniek geheel in Beervelde.