De traditionele manier van woningen bouwen is inefficiënt en verspillend, en is onnodig en overdreven duur. Bao Living wil het over een andere boeg gooien. De jonge Antwerpse start-up ontwikkelt nieuwe constructiemethodes, en herdenkt en vernieuwt het bouwproces compleet. De samenleving rondom ons evolueert razendsnel, de bouwsector is veel te lang achtergebleven. Hoog tijd om mee op de trein van de innovatie te springen. Het bedrijf pakt nu uit met het innovatieve SAM: alle nutsvoorzieningen samen in een slimme aanpasbare module.
SAM – de Slimme Aanpasbare Module – is het eerste product dat Bao Living bedacht en ontwikkelde. Het gaat nu in productie en verkoop. SAM bundelt alle nutsvoorzieningen in één perfect transformeerbare kast. Verwarming, elektriciteit, water, ventilatie, domotica, het zit allemaal samen in één module. Zowel de toestellen, de leidingen als de contactpunten. Een totaal nieuwe manier om woonruimtes te creëren. Een totaal nieuwe manier van wonen.
Verdichting
SAM speelt in op de wereldwijde evolutie van verstedelijking en verdichting. Nu al woont 50 procent van de wereldbevolking in steden, tegen 2050 zal dat 70 procent zijn. Alle prognoses voorspellen ook in ons land een stevige bevolkingsgroei in de steden. Als meer mensen op dezelfde oppervlakte wonen, zullen ze onvermijdelijk kleiner moeten gaan wonen. Die trend is al ingezet, en zal de komende jaren nog een versnelling hoger schakelen.
Bao Living wil die steden – en iedereen die er gaat wonen – oplossingen aanreiken om de komende jaren beter, sneller, betaalbaarder én duurzamer te kunnen bouwen.
Efficiënt plaatsgebruik
In 2005 bedroeg de woonoppervlakte van de gemiddelde nieuwbouwwoning in Antwerpen 102 vierkante meter. Dik tien jaar later, in 2016, was dat nog 75 vierkante meter. En in 203O zal het nog 60 vierkante meter zijn. Hoe kleiner de woonoppervlakte, hoe groter de noodzaak om slim en creatief met de beschikbare ruimte om te gaan.
In de overgrote meerderheid van de appartementen zitten de nutsvoorzieningen nu verwerkt in de muren en in de vloeren. SAM maakt daar komaf mee, en doet het radicaal anders. Elektriciteit, water, verwarming, ventilatie en domotica zitten allemaal samen in een aanpasbare module. Keuken en badkamer grenzen aan de module.
Zowel de toestellen als de leidingen zijn weggewerkt in elegante kasten. Onzichtbaar. Ook de contactpunten (stopcontacten, verlichting, kranen,…) worden maximaal aan de module zelf bevestigd. Die nieuwe manier van ontwerpen en bouwen – alle nutsvoorzieningen op één plek - maakt het mogelijk om binnenmuren weg te laten of te slopen. Zo creëert SAM extra ruimte.
Configureerbaarheid
Bao Living werkt voor de Slimme Aanpasbare Module (SAM) niet met een vast ontwerp. De module past zich aan de ruimte aan. Er zijn 18 verschillende kastmodules waar de architect mee kan spelen en schuiven om de ideale configuratie te ontwerpen. Belangrijk is dat de module voor de nutsvoorzieningen van meet af aan in de oorspronkelijke (ver) bouwplannen wordt geïntegreerd, ze is als het ware de spil van het appartement.
Betaalbaarheid
Bao Living maakt zich sterk dat SAM de kostprijs voor de installatie van de nutsvoorzieningen met 30 procent kan drukken. De modules worden om te beginnen grotendeels geprefabriceerd in een geautomatiseerde fabrieksomgeving. Daardoor neemt de installatie ter plekke veel minder tijd in beslag, de loodgieter en de elektricien hoeven immers geen leidingen of draden meer in muren of vloeren te integreren. Ze kunnen hun slijpschijf gewoon thuislaten. Minder uren werk, betekent uiteraard ook een lagere factuur.
Doordat er minder werk op de bouwsite zelf moet gebeuren, daalt ook het risico op fouten. Bovendien kan Bao Living in de fabrieksomgeving een hogere kwaliteit van afwerking garanderen, wat opnieuw voor minder werk on site zorgt. De start-up springt efficiënter om met materialen, en recycleert overschotten onmiddellijk in de volgende module.
Duurzaamheid
De bouwsector is de meest energie-intensieve en de meest vervuilende sector ter wereld. Hij neemt 40 procent van de totale energieconsumptie in de Europese Unie voor zijn rekening, en is verantwoordelijk voor 35 procent van de CO2-uitstoot. De bouw hoort ook bij de meest verspillende sectoren: 31 procent van het totale materiaalgebruik wereldwijd gaat naar de bouw, 33 procent van alle afval komt van afbraakwerken en constructie.
Wie ooit al eens gebouwd of verbouwd heeft, weet dat er vele kilo’s bouwafval ongebruikt in de container verdwijnen. Weinig duurzaam, en nog eens bijzonder kostelijk op de koop toe. Door alle nutsvoorzieningen op één centrale plek te concentreren, hebben de SAM-modules minder materialen nodig. Minder leidingen, minder draden. Alle hout dat voor de modules wordt gebruikt is FSC-gecertificeerd, een garantie dat het om hout gaat dat gerecycleerd is of afkomstig is van duurzaam beheerde bossen.
Door de productie van de modules in één fabrieksomgeving te concentreren, kunnen alle materialen maximaal opnieuw gerecycleerd worden en treedt er amper verspilling op.
Reparaties en aanpassingen
Problemen met verwarming, elektriciteit of water bezorgen de meeste mensen heel wat kopzorgen. De loodgieter of de elektricien moet bij structurele mankementen muren of vloeren openbreken. Dat leidt gegarandeerd tot heel wat oplapwerk achteraf en tot facturen die door het delicate werk hoog kunnen oplopen.
Bij de SAM-modules is dit verleden tijd. Vaklui hoeven de module gewoon open te vijzen – vergelijk het met een ingemaakte kast – en ze kunnen onmiddellijk aan alle toestellen, draden, kabels en leidingen. Dat geldt ook voor routinecontroles, aanpassingen of updates. Die verlopen snel en efficiënt, doordat alle nutsleidingen zich op dezelfde plek bevinden.
Doordat er zich geen leidingen of draden meer in de structuur van het gebouw bevinden, wordt ook renoveren en verbouwen eenvoudiger. In principe kan de volledige module verplaatst of verwijderd worden. Of aangepast worden in vorm of grootte.