De lancering van Renolution heeft geleid tot de opkomst van talrijke renovatieprojecten in het Brussels Gewest. Sommige daarvan worden uitgevoerd door particulieren, anderen op veel grotere schaal. Dit laatste is het geval voor Bara, een van de winnaars van RENOLAB, het laboratorium voor duurzame renovatieprojecten, gelanceerd door Leefmilieu Brussel.
RENOLAB, dat eind 2021 werd gelanceerd door de Brusselse minister voor Klimaattransitie en Energie, Alain Maron, is een belangrijk instrument van de Renolution-strategie, die alle Brusselse gebouwen koolstofneutraal wil maken tegen 2050. Het RENOLAB is een broedplaats voor innovatieve praktijken en richt zich tot alle Brusselaars die op een andere manier willen renoveren. In twee jaar tijd heeft het Brussels Gewest al een honderdtal projecten gesteund met een budget van meer dan 12 miljoen euro. Dankzij de feedback van deze projecten kunnen de overheden en de Renolution Alliance partners doeltreffende maatregelen nemen om de renovatie van gebouwen in Brussel te versnellen.
Focus op Bara
Het project Bara, één van de winnaars van 2023, ontving een financiële steun van 230.000 euro. Het complex van meer dan 3.000 m² in Anderlecht wordt gerenoveerd tot 33 betaalbare huurappartementen en 3 gemeenschappelijke en groene ruimten voor kinderen, opleiding en vrije tijd. De subsidie van 230.000 euro, toegekend door RENOLAB aan de projecteigenaar Les Deux Châteaux en aan het ontwerpbureau Nest Architects, zorgde ervoor dat de renovatie zo ver mogelijk kon worden doorgevoerd. Dankzij de financiële steun en de doelstellingen van RENOLAB zochten de projectbetrokkenen naar de beste oplossingen en kwamen er ongekende samenwerkingen tot stand.
Voorbeeldproject
Bara wil een voorbeeld zijn op het gebied van energieverbruik, duurzaamheid en lage gemeenschappelijke kosten. De combinatie van de verschillende voorzieningen, de circulaire aanpak en de geplande ondersteuning voor huurders om de voorzieningen zo goed mogelijk te gebruiken, moeten hiervoor zorgen. Bij de materiaalkeuze werd rekening gehouden met het milieu, het budget en het ruimtebeheer. Circulariteit is aanwezig in elke fase van het project en wordt gewaarborgd door de terugwinning van herstel van bestaande of externe materialen.
Om de uitzonderlijke doelstelling van een EPB A te bereiken, steunt het project op de volgende elementen:
"RENOLAB is een echte broedplaats voor innovatieve oplossingen om duurzame en circulaire renovatie in Brussel te versnellen. Het is indrukwekkend om alle ideeën te ontdekken die onze gebouwen, met behoud van ons erfgoed, energie-efficiënt zullen maken. Op deze site wordt er gestreefd naar het behalen van een A EPB, wat de energiefactuur voor toekomstige huurders sterk zal doen dalen."
Sociaal project
Bara werd mogelijk gemaakt door de betrokkenheid van een filantropische familie. Het project omvat een brede functionele (huisvesting en voorzieningen) en sociale mix. De 33 woningen, ontworpen voor huishoudens in precaire situaties, variëren in grootte. Op deze manier krijgt ieder van hen een ruimte die past bij hun behoeften en gezinsstructuur.
De aanwezigheid van gemeenschappelijke ruimtes voor ontmoeting, een polyvalente zaal en een ruimte voor jonge kinderen, zal een echte sociale impact hebben. Voor het beheer van de site heeft de projecteigenaar zijn krachten gebundeld met de non-profitorganisatie Les Petits Riens. Deze organisatie zal een reeks ondersteunende diensten aanbieden aan de huurders. Zo zullen de bewoners onder meer leren hoe ze het beste uit hun energiezuinige woningen kunnen halen.
Renolution-strategie
In 2020 lanceerde de Brusselse regering, op initiatief van Alain Maron, de gewestelijke minister voor Klimaatverandering en Leefmilieu, Renolution, een uitgebreide strategie voor de duurzame renovatie van gebouwen in de stad. De bouwsector is een van de grootste uitstoters van broeikasgassen in het Brussels Gewest en een van de grootste veroorzakers van luchtvervuiling.
Om de klimaatverandering tegen te gaan, de energiefactuur te verlagen en een gezonde leefomgeving voor de Brusselaars te garanderen, is het essentieel om het Gewest te bevrijden van zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Hiervoor moeten gebouwen massaal worden geïsoleerd en hernieuwbare energiebronnen worden ontwikkeld. Het ideeënlaboratorium RENOLAB speelt een grote rol in deze strategie. Dit laboratorium heeft een voorbeeldfunctie en helpt winnende projecten. Op 21 november wordt een informatiesessie gehouden. De volgende jury vindt plaats in februari 2024.