In een volledig ongerepte streek van de Vaucluse, aan de grens met het Regionale Natuurpark van de Luberon in Zuid-Frankrijk, ligt Les Davids: een landgoed van 320 hectare dat bewerkt wordt volgens biologische landbouwmethoden. In 2020 werd het nieuwe wijnhuis van Les Davids geopend, naar een ontwerp van de Franse architect Marc Barani. Het gebouw is volledig opgetrokken in houtbekist beton in dezelfde okertint als de aarde, waardoor het massieve gebouw een soort rotsblok opgaat in de heuvel. In 2022 stippelde de Belgische landschapsarchitect Bas Smets een uniek parcours van meer dan 2km uit voor Les Davids. Hierbij werden nieuwe paden ontsloten om de grote verscheidenheid aan natuurlijke en aangelegde landschappen aan de rand van Les Davids te onthullen. Dat parcours wordt binnenkort voor het eerst opengesteld voor het publiek.
Het domein is sinds 2000 eigendom van de Belgische vastgoedspecialiste Sophie Le Clercq, voorzitter van CIT-Blaton en oprichter van JCX Immo. Onder impuls van haar niet-aflatende energie en continue stroom van ideeën, is Les Davids intussen uitgegroeid tot een unieke plek voor liefhebbers van gastronomie, wijn, kunst, architectuur en natuur. Ze maken momenteel een 12-tal wijnen vanuit een indrukwekkend wijnhuis, maar hebben daarnaast ook olijfgaarden, een eigen bakkerij, een restaurant dat brunch, lunch en diners serveert op het overdekte terras, een keramiek-atelier én nu dus ook een wandelparcours uitgestippeld door Bas Smets. In de loop van 2024 komen doorheen het parcours ook interventies van hedendaagse kunstenaars, gecoördineerd door curator Anne Pontégnie
ACHT SEQUENTIES
Het domein Les Davids ligt in het hart van de Luberon, een streek die bekend staat om zijn grote verscheidenheid aan ecosystemen en rijke flora en fauna. Beboste heuvels, glooiende velden, dorre plateaus, verborgen bronnen, evenals aangelegde wijngaarden en fruitbomen volgen elkaar op. Het landschapsproject van Bas Smets bestaat uit het onthullen van deze bestaande landschappen door middel van een doorlopende route, onderbroken door hoogtepunten.
In een eerste stap heeft Bureau Bas Smets acht sequenties gedefinieerd die samen een rijke en gevarieerde wandeling vormen. Elke sequentie dompelt de bezoeker onder in een ander landschap, dat wordt gekenmerkt door zijn bodemsamenstelling, vegetatie, topografie, hellingen en hoogteverschillen. In een tweede stap hebben ze 15 uitzonderlijke momenten geïdentificeerd. Opmerkelijke bomen, historische gebouwen of unieke vegetatie, elk biedt een speciaal moment tijdens de route. Door middel van een meeslepende ervaring verleggen deze 8 sequenties en 15 momenten de blik van de bezoeker en onthullen de omgeving in samenhangende landschappen.
LANDSCHAPSOBSERVATORIUM
Fotograaf Gilbert Fastenaekens documenteerde het project in de tijd door middel van een "landschapsobservatorium", in navolging van zijn documentaire reeks voor de Datar (Délégation interministérielle à l'Aménagement du Territoire). Van opname tot opname documenteren gelijksoortige kadreringen de evolutie van de landschappen die deel uitmaken van de route van Les Davids. Van juni tot september zal in de oogstzaal van het wijnhuis een tentoonstelling gepresenteerd worden met de beelden van de eerste fotografische missies.
LES DAVIDS
Het domein Les Davids ligt op een hoogte van 600 m en is daarmee een van de hoogst gelegen wijndomeinen van de Vaucluse, aan de rand van de Luberon, een wilde streek waar de diversiteit van de bodems voor een rijk terroir zorgt. Het natuurpark van de Luberon, waarin het ligt, is verdeeld tussen eikenbossen, aromatisch geurende garrigues en gewassen van lavendel, olijfbomen en wijnstokken. Sinds mensenheugenis hebben geiten en schapen over de bergkammen gelopen. Herten, wilde zwijnen en mediterrane vogels kunnen hier worden gezien, evenals meer bergachtige soorten.
Het domein wordt bewust volgens biologische landbouwmethoden geëxploiteerd, die borg staan voor biodiversiteit en de aanwezigheid van natuurlijke gisten die voor een perfecte gisting zorgen. De hoogte en deze gecombineerde kwaliteiten, zowel menselijk als natuurlijk, stellen het landgoed in staat om jaar na jaar uitzonderlijke wijnen te produceren.
In het hart van het landgoed vangen drie vijvers afvloeiend water op via begroeide greppels. Al vijfhonderd jaar voedt de wilde bron het oude washuis, dat grenst aan de binnenplaats van Les Davids. De overloop stroomt in de greppel die naar het eerste waterreservoir leidt. Een druppelirrigatiesysteem brengt het water naar de plaats waar het nodig is. Al deze kenmerken hebben Les Davids gebouwd, met respect voor de biodiversiteit.