Basisschool krijgt tijdloze look dankzij uitbreiding met Rockpanel Woods

Bij de uitbreiding van basisschool ’t Nieverke in Nieuwerkerken kozen architecte Karolien Grosemans van Grosemans-Heylen Architecten en aannemer Dillen Bouwteam zeer bewust voor een afwerking met Rockpanel gevelpanelen.

Basisschool 't Nieverke had nood aan extra klaslokalen en was dus dringend toe aan een uitbreiding bovenop het bestaande oude schoolgebouw. Karolien Grosemans, vennoot bij Grosemans-Heylen Architecten, verklaart de keuze voor een optopping in houtskeletbouw. "De bestaande funderingen van de school hadden een beperkte draagkracht, en dus kozen we voor een lichte houten structuur ter vervanging van een deel van het oude zadeldak. Dit combineerden we vervolgens met Rockpanel gevelpanelen omdat ook die een licht gewicht hebben," vertelt Grosemans.

Ive Vranckx van Dillen Bouwteam vult aan: “Om deze optopping te ondersteunen verstevigden we het hele gebouw met stalen liggers. Zo ontstond voldoend draagkracht voor twee extra leslokalen, een sanitaire ruimte en een bergruimte.”

Combo van veiligheid, esthetiek en onderhoudsvriendelijkheid

De strenge veiligheidseisen met betrekking tot brandwerendheid speelden een cruciale rol in de materiaalkeuze. "Houtskeletbouw biedt goede mogelijkheden om aan deze normen te voldoen," legt Grosemans uit. “We selecteerden Rockpanel Woods voor de gevelbekleding, niet alleen omwille van het lichte gewicht en de esthetische warmte die het toevoegt, maar ook vanwege de brandwerende eigenschappen. Dankzij de combinatie van Rockpanel Woods met witgeverfde buitenmuren en zwarte ramen kwamen we tot een tijdloze uitstraling.”

Het aanvankelijke plan was om een houten gevelbekleding aan te brengen, maar de onderhoudsvereisten deden de opdrachtgever van gedachten veranderen. Vranckx licht toe: "Uiteindelijk hebben we samen gekozen voor Rockpanel Woods vanwege de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en de onderhoudsvriendelijkheid. De mooie houtstructuur van Rockpanel Woods maakte het een ideale vervanger voor een echte houten bekleding met toch eenzelfde warme look.”

Speelse en strakke uitstraling

Om een speelse dynamiek te creëren tekende de architect een voorstel uit voor het patroon waarin de panelen moesten worden geplaatst, met afwisselend brede en smalle stukken (80 en 40 cm) en rekening houdend met de horizontale en verticale belijningen van het bestaande gebouw. Voor een zo strak mogelijke uitstraling koos Vranckx voor een bevestiging via verlijming in plaats van met schroeven. "Hoewel schroeven goedkoper zouden zijn, gaf verlijming het beste visuele resultaat," zegt Vranckx. “Enkel voor een overhangend plafond hebben we voor de zekerheid wel met schroeven gewerkt.”

Vlotte plaatsing

Het plaatsen van de 210 m² aan Rockpanel gevelpanelen nam uiteindelijk ongeveer vier weken in beslag. “De panelen werden eerst in ons atelier op maat verzaagd en vervolgens ter plekke door onze eigen schrijnwerkers gemonteerd en verlijmd op de achterliggende houten regelstructuur. Ook die was door henzelf ingemeten en geplaatst. Deze werkwijze in combinatie met de grote oppervlaktes van de panelen heeft ervoor gezorgd dat het hele proces zeer efficiënt en gestroomlijnd is verlopen,” besluit Vranckx.

Bron: Rockpanel
Deel dit artikel:
Onze partners