BBA 2020: de genomineerden in de categorie Rookie of the year

Bij de Belgian Building Awards bekroont de categorie Rookie of the year een jong Belgisch architectenbureau dat vernieuwende architectuur weet te koppelen aan een degelijk management. De jury selecteerde 5 architectenbureaus die in aanmerking komen voor de hoofdprijs: Buro Bauer, atelier Janda Vanderghote, Marge architecten bv bvba, Net architectuur bvba, TOOP architectuur

Buro Bauer

In 2018 roept Dries Geysen Buro Bauer in het leven. Hij is ervan overtuigd dat in elke opdracht de aanwezigheid van schaarste leidt tot doordachte maar vanzelfsprekende ontwerpoplossingen. Belangrijke thema’s in een opdracht worden met een gezond boerenverstand behandeld en ontwerpend onderzocht. Een gebrek aan budget, tijd of plaats zijn geen beperkingen maar mogelijkheden om het ontwerp rechtstreeks mee vorm te geven. Buro Bauer vindt samenwerking cruciaal om tot het best mogelijke resultaat te komen. Elk project wordt met een open geest en zonder vooroordelen benaderd. “Dit traject is intensief, maar we vragen van alle betrokken partijen dezelfde inzet en overgave.” Een gebouw staat volgens Buro Bauer enkel maar in functie van de mens. “Architectuur moet eerder stil zijn en mag zichtzelf niet verheerlijken”, klinkt het. “Een gebouw moet aanvullend en inspirerend werken.”

 

atelier Janda Vanderghote

Indra Janda studeert in 2006 af aan St-Lucas in Gent en doet daarna ervaring op bij De Vylder–Hofkens architecten en Marie-José Van Hee architecten. Menno Vanderghote loopt ook school in St-Lucas en zet zijn eerste stappen als architect eveneens bij Marie-José Van Hee architecten. In 2014 bundelen ze de krachten als Atelier Janda Vanderghote, een jong bureau uit het Gentse met een passie voor ambacht en detail. Het duo streeft naar duurzame projecten die subtiel in de omgeving verweven zijn. Ieder project is een symbiose van esthetische vormgeving, een logische opbouw en een goede landschappelijke inplanting. Het bureau kiest telkens voor een duurzaam ontwerp van landschap, gebouw én techniek met de nadruk op een optimaal en ecologisch gebruik. Zo kiezen ze voor duurzame materialen met een beperkte milieu-impact. “Ons ontwerp is steeds een aanzet voor een open dialoog tussen de overheid, de stad, de toekomstige gebruiker en het ontwerpteam”, klinkt het.

 

Marge architecten bv bvba

Marge architecten houdt het interesseveld bewust breed en beperkt zich niet tot een type opdracht(gever), schaal of budget. Vooral complexe ontwerpopgaves liggen het bureau: binnenstedelijke renovaties, erfgoed herbestemmen, uitdagend design of gekke kunstinstallaties. De keuze om zo breed in te zetten is niet evident in een wereld van specialisatie, maar Marge architecten beschouwt dat als een verrijking. De keuze om ook heel kleine opdrachten te aanvaarden, is nog minder evident. Om zijn geliefde manier van werken in werkelijkheid om te zetten, heeft Marge architecten vanaf de oprichting management heel serieus genomen. Het stelt het bureau in staat om efficiënt en kordaat te werken aan alle productie die bij architectuur hoort, en om zo veel mogelijk tijd over te houden voor het ontwerp. “Zo zorgen we ervoor dat we, zonder onszelf te treffen, voor zelfs het kleinste project heel ver kunnen gaan voor onze klanten”, aldus het bureau.

 

Net architectuur bvba

Net architectuur gelooft in een allesomvattend ontwerpproces. Ontwerpen, detailleren en bouwen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bureau ontwerpt vanuit materialen, constructie en technieken. “Een ontwerp moet steeds slim en raak zijn, we houden ervan om met één ingreep meerdere problemen op te lossen.” Innovaties worden eerst verregaand onderzocht. Conventies worden daarentegen steeds kritisch in vraag gesteld en soms - na onderzoek - omgedraaid. Net architectuur werkt op verschillende schalen aan een duurzaam oeuvre: van schets tot uitvoering, van stedenbouw tot bouwdetail. Een project stopt immers niet aan de buitengevel. Architectuur ten dienste van mens, maatschappij en natuur staat hierbij centraal. Een project dient een meerwaarde te leveren voor de omgeving.

 

TOOP architectuur

TOOP architectuur ontwerpt architectuur op schaal van zijn gebruikers. “We trachten ruimtes te maken waar mensen zich goed in voelen. We willen vooral beleving toevoegen. Daarnaast enten we onze gebouwen op hun omgeving. Net zoals een biotoop heeft een gebouw een architoop”, vinden ze bij TOOP. Aan elk project gaat een doorgedreven onderzoek vooraf dat zich focust op zowel de schaal van de omgeving en de vorm van het gebouw als de organisatie en de materialiteit. En dat tot in het kleinste architecturale detail. “Er ontstaat een samenwerking met de bouwheer waarbij we zijn wensen in vraag stellen en op zoek gaan naar de karakteristieken van de plek om tot een allesomvattend architecturaal eenvoudig antwoord te komen. Zo krijgt of behoudt elk project een eigenheid.” TOOP architectuur heeft twee kantoren: in het stedelijke Lokeren en het landelijke Westouter. “Dat versterkt bovenal ons architecturaal vocabularium waardoor we met architecturale oplossingen een verrassende beleving kunnen bezorgen”, stellen de architecten.

Deel dit artikel:
Onze partners