Jens Theuwen en Laurent Temmerman vormden in 2014 TOOP architectuur. Het bureau ontwerpt architectuur op schaal van zijn gebruikers. ‘Dat betekent dat we trachten ruimtes te maken waar mensen zich goed in voelen. We willen vooral beleving toevoegen. Daarnaast enten we onze gebouwen op hun omgeving. Net zoals een biotoop, heeft een gebouw een ‘architoop’ ’, aldus de jonge ontwerpers. TOOP architectuur kreeg een eervolle vermelding in de categorie Rookie of the Year op de Belgian Building Awards 2022.
Aan elk project gaat een doorgedreven onderzoek vooraf dat zich focust op zowel de schaal van de omgeving, de vorm van het gebouw, de organisatie, de materialiteit, tot in het kleinste architecturale detail. Er ontstaat een samenwerking met de bouwheer waarbij TOOP zijn wensen in vraag stelt en op zoek gaat naar de karakteristieken van de plek om tot een allesomvattend architecturaal eenvoudig antwoord te komen. Zo krijgt of behoudt elk project een eigenheid en identiteit.
TOOP architectuur maakt gebruik van een diptych, een tweeluik van kantoren in Lokeren en Westouter. Dat laat hen toe om lokaal verankerd te blijven en nabij de bouwheren en bouwpartners. ‘Door enerzijds een kantoor in een stedelijke context en anderzijds in een landschappelijke omgeving te hebben, dwingt dit ons ertoe creatief te zijn en andere architecturale antwoorden te bieden of sociale lagen toe te voegen in de projecten’, aldus de ontwerpers.
KERKEM, KEMMEL
TOOP architectuur werkte samen met URA een wedstrijdontwerp uit voor de herbestemming van de Sint-Laurentiuskerk in Wemmel. De kerk is vandaag een belangrijk dorpsgezicht in de gemeente.
In het voorstel wordt gekozen voor continuïteit wat betreft de identiteit van het bouwwerk. De ingreep wenst geen breuk of concurrentie aan te gaan met het bestaande maar een toekomstperspectief te bieden binnen de bestaande structuur. De eigenheid van de bestaande kerk zal versterkt worden door de eigenheid van het hedendaagse volume. De toekomst wordt op deze manier gegarandeerd. Zonder te vervallen in anekdotische verhalen wordt rekening gehouden met de huidige elementen van de monumentale kerk (die moest uitblinken in grootsheid) maar deze vertalen op subtiele manier de menselijke schaal.
Oud en nieuw vullen elkaar geruisloos aan. Het feest kan beginnen.
DELOK, LOKEREN
In een parkgebied en bosrijke omgeving in Daknam, Lokeren, verbouwde TOOP architectuur een vakantiewoning van een notaris die absoluut niet meer voldeed aan de hedendaagse eisen. Vanuit circulair oogpunt werd beslist om over te gaan tot een ingrijpende energetische renovatie. Het dakvolume werd verwijderd en er werd een volume toegevoegd op de woning. Het volume herbergt de kinderkamers. Noem het hun huis on top.
De ingrepen kaderen binnen de denkpiste van hoe omgaan met bestaande woningen en deze op een duurzame wijze te wapenen voor de toekomst, zowel op gebied van energie als vanuit het oogpunt van levenslang wonen. Bovendien maakt de sobere en pure materiaalkeuze de woning onopvallend en ondergeschikt aan de groene omgeving.
COTOOP, WESTOUTER
Het project COTOOP is gestart vanuit het idee een mobiele unit te creëren die danig flexibel werd ontwikkeld dat deze kan dienst doen als bureau, atelier, zorgwoonst, woning (type tiny house),…
Met het geven van een nieuw leven aan een afgeschreven zeecontainer wil TOOP verder werken rond het concept van upcycling. Hoewel deze container reeds zijn dienst heeft bewezen wordt hij voor het transport gezien als afval. Van de waterdichte eigenschap van deze container maakt TOOP echter gebruik om dit om te toveren tot een verplaatsbare unit met vele mogelijk toepassingen.
Het concept werd toegepast voor een architectenatelier in Lokeren en in Westouter. Voor beide units werd rekening gehouden met het uitgangspunt dat het interieur met slechts minimale ingrepen kan dienst doen voor een andere functie. Op deze manier wordt ‘het stuk schroot’ een multifunctionele ruimte met meerdere levens.