BBA 2022 Rookie of the Year: nominatie voor LABORATOIRE

LABORATOIRE is een jong bureau opgericht in 2021 en het resultaat van een ontmoeting tussen vier architecten in spe op de schoolbanken van de Université de Liège. Het bureau zet in op een ecologische aanpak gebaseerd op soberheid en plaatst de flexibiliteit en omkeerbaarheid van gebouwen centraal in het ontwerpproces. LABORATOIRE is genomineerd voor de Belgian Building Awards 2022 in de categorie Rookie of the Year. 

Door middel van de combinatie van kunst, technologie en humanisme zet LABORATOIRE architectuur naar eigen zeggen in als een medium tussen observatie, ervaring en experiment, waar theorie en praktijk samenkomen om een antwoord te bieden op stedelijke-, sociale- en milieukwesties. Overtuigd van de voorbeeldrol van architectuur als een positieve politieke en sociale getuige, plaatst LABORATOIRE flexibiliteit en omkeerbaarheid centraal in het onderzoeksproces. De praktische ervaring van de teamleden in België en daarbuiten getuigt van hun kunde om met complexe schalen te werken en om met vele stakeholders op een gestructureerde en participatieve manier te werken bij zowel publieke of private contracten.

‘Onze aanpak is er niet een van materialisatie, maar een globale aanpak die low-tech en intelligent ontwerp benadrukt en die toelaat, nog voor er wordt gesproken over hergebruik van materialen, een structuur of gebouw te hergebruiken door te anticiperen op de mogelijkheid tot transformatie’, aldus de jonge ontwerpers.

Op gebied van management baseert LABORATOIRE zich op een collaboratieve ethos: ‘We waarderen teamwerk en ambiëren een vriendelijke, ondersteunende werkomgeving waarin iedereen eerlijk behandelt wordt.’

 

ANNO Domkirkeodden-museum, Noorwegen

Het voorstel voor het ANNO Domkirkeodden-museum is tegelijk tentoonstellingsmedium en tentoongesteld object. De interventie vormt een aanvulling, zowel typologisch als programmatisch, op wat er al is.

Het gebouw is gebaseerd op verschillende lezingen en posities, te beginnen met die van een unitair en compact gebouw dat het landschap en de visuele continuïteit van de site bewaart, en tegelijkertijd twee contrasterende visies articuleert. Het gebouw draagt door zijn grote omvang enerzijds een infrastructurele waarde in zich die in hoge mate wordt bepaald door het landschap en zijn iconen en speelt anderzijds in op een flexibele en evoluerende architectuur, die resoluut openstaat voor de gewenste toekomst van het ANNO-museum. Het nieuwe museum capteert de logica van de footprint, de volumetrische identiteit en de grenzen tussen inhoud en container van zijn naburige iconen, waaronder het Hedmark Museum, door een essentieel, primitief en gesitueerd antwoord voor te stellen.


Roseraie, Modave

Het verdichtingsproject van het Domaine de la Roseraie heeft tot doel de capaciteit voor toeristische accommodatie op het terrein te vergroten en meer faciliteiten te ontwikkelen. Het project bestaat uit vier fasen: de restauratie van het landhuis en de bestaande serre uit de 19de eeuw, de bouw van zes gastenverblijven en de bouw van een thermaal bad.

De typologische en architectonische keuzes zijn ingegeven door de locatie. Een kruisvormig herenhuis, geplaatst op een sokkel, met drie bijgebouwen uit latere periodes. Een opmerkelijke serre, in vraag gesteld door de projecteigenaar. Een bosrand aan de top van het terrein, grenzend aan een Natura 2000)zone en een Romeins kamp, met uitzicht op de vallei.

Op de hoogtes van het terrein zijn de wooneenheden toegankelijk via het bestaande pad. De accommodaties versterken de aanwezigheid van de serre en leren ervan, zowel door de serre te gebruiken als programmatische aanvulling voor de gastenverblijven als door het constructieve systeem te herinterpreteren. Elke unit is op palen geplaatst en ontworpen om gemakkelijk gedemonteerd te kunnen worden om de locatie veerkrachtig te houden. De materialiteit van de gevel weerspiegelt de vroegere aanwezigheid: het geprofileerde U-glas gaat door zijn reflectie en proporties een dialoog aan met zowel de bestaande utilitaire structuur als met de omgeving.

 

Van Doorslaer, Sint-Pieters-Woluwe

Het project omvat de uitbreiding en renovatie van een eengezinswoning. De interne verbouwingen zijn uitgevoerd met het doel grote ruimten te vinden die zijn aangepast aan de huidige manier van leven. Op de begane grond zijn de woonkamers gearticuleerd rond een nieuw centraal knooppunt. Deze reorganisatie maakt het mogelijk om elke kamer duidelijk te identificeren en tegelijkertijd perspectieven en interne verbanden te bieden.

De uitbreiding bevindt zich aan de achterzijde van het gebouw en stelt zich sober en respectvol op ten opzichte van het bestaande volume. Het gekozen materiaal is een echo van de bestaande witte baksteen, die opnieuw wordt geïnterpreteerd. De ingreep bevestigt het bestaande, eerder dan het in vraag te stellen. Deze ontwerphouding is geïnspireerd op Paul Klee's restauratie van het schilderij ‘Lot der dieren’ van zijn overleden vriend Franz Marc, dat hij schilderde op de manier van zijn vriend.

Bron: LABORATOIRE
Deel dit artikel:
Onze partners