BBA 2022 Rookie of the Year: nominatie voor Luchtschip

Luchtschip is een jong architectenbureau dat in 2017 is opgericht door ingenieur-architecten Emily Pescod en Ruben Rottiers. Naast alle technologie wil Luchtschip de poëzie die de ontworpen ruimte in zich heeft, hoog in het vaandel blijven dragen. Het bureau zegt dan ook in de eerste plaats dromen na te jagen in zijn architectuur. Luchtschip is genomineerd in de categorie Rookie of the Year van de Belgian Building Awards 2022

Luchtschip pint zich niet vast op een eigen stijl of een bepaald soort projecten. Het probeert ruimte te ontwerpen in de breedste zin van het woord, van een individueel keukenblok tot een allesomvattend masterplan. Het is ook deze uiteenlopende schaal van projecten die het bureau fris houdt en het forceert met een open blik uitdagingen aan te gaan zonder terug te vallen op een standaard type-benadering.

Los van de ontwerpinsteek wil Luchtschip vooral ook bouwen. Het bureau hecht veel belang aan een persoonlijke opvolging van een volledig project, van de eerste schets tot de volledige toe-eigening van de gebruiker. In de hedendaagse context is duurzaamheid en verantwoord omspringen met middelen en grondstoffen voor Luchtschip een vanzelfsprekendheid en een uitgangspunt.

Samenwerken is geen hol begrip voor Luchtschip. Het bureau opereert vanuit een co-workingspace met creatieve jonge ondernemers in Gent en zet van daaruit in op het intens opzetten van samenwerkingen. ‘Wij kiezen voor samenwerkingen op maat van de uitdagingen of projecten zelf. We geven jonge mensen de kans om ervaring op te doen in kleinschalige projecten of zoeken samenwerkingen met collega-architecten naargelang hun expertise of interesses. Weg van ons eiland dat een architectenbureau dikwijls is’, klinkt het. Die manier van werken biedt volgens Luchtschip een win-winsituatie voor alle partijen: de medewerkers – waarvoor de flexibele samenwerking ruimte laat voor eigen invulling en met een correcte verloning voor de geleverde prestaties, voor Luchtschip zelf als jong bureau met beperkte financiële draagkracht, en voor klanten, want zij kunnen rekenen op een volledig engagement voor hun project.

 

BURCHT, Aalst

In 2017 won Luchtschip een wedstrijd uitgeschreven door het Sint-Jozefscollege Aalst. De school was op zoek naar een ontwerper voor drie zeer specifieke problemen op hun scholencampus: de sportzaal diende intern uitgebreid te worden, de refter van de middelbare school werd te klein en de gevel van de lagere school was aan vernieuwing toe. In plaats van een pasklaar antwoord te geven, engageerde Luchtschip zich voor de uitwerking van een volledige conceptvisie en masterplan voor de school en dit voor de komende decennia.

In plaats van de aftandse kleedkamers en cafetaria af te breken ten voordele van extra sportvelden – wat het einde zou betekenen van de plaatselijke basketbalclub - stelde Luchtschip een stapeling van nieuwe kleedkamers en een judo-/danszaal binnen de bestaande enveloppe van de zaal voor. Een op het eerste zicht onbruikbaar stukje restzone aan de straatkant wordt een compacte annex met cafetaria en polyvalente ruimte en erbovenop twee extra klaslokalen.



Doorn, Gentbrugge

Luchtschip draaide een standaardvraag voor de verbouwing van een halfopen bebouwing bijna letterlijk om. In plaats van de klassieke Vlaamse aanbouw achteraan werden de functionele niet-verblijfsruimtes in de bestaande donkere voorzijde geherbergd, terwijl de keuken en eetplaats in een nieuw volume aan de tuinzijde zijn voorzien. De vraag naar lichtinval in de leefruimtes wordt beantwoord met een nieuw, zo transparant mogelijk volume met directe connectie naar de zij- en achtertuin. Het nieuwe volume omarmt in een L-vorm het bestaande huis.

 

Bever, Kortrijk

Voor deze verbouwing van een eengezinswoning opteerde Luchtschip om met enkele ingrepen lichten en zichten maximaal de woning te laten binnendringen. Zo werd onder meer de bestaande smalle trap vervangen door een royale inkom met trappenpartij uit staal en hout die de vier verdiepingen en alle omliggende ruimtes visueel en functioneel met elkaar verbindt. Een groot binnenraam zorgt er tevens voor dat de groene tuin met prachtige parkbomen tot diep in de woning visueel aanwezig wordt.

Aan de voorgevel is een dakkapel gecreëerd om door middel van een extra raampartij extra ruimte en licht in de trappenhal te injecteren. Ter hoogte van de nieuwe eetplaats werd de verdiepingsvloer volledig verwijderd. Deze ruimte die dubbelhoog werd, krijgt een 5 meter hoog raam dat een onbelemmerd zicht op de waardevolle tuin mogelijk maakt.

 

Bron: Luchtschip
Deel dit artikel:
Onze partners