BBA 2022 Rookie of the Year: nominatie voor Michiel Weekers Architectuur (M-WA)

Michiel Weekers is ervan overtuigd dat de levensvreugde van mensen hand in hand gaat met de ruimtes waarin ze verblijven. Daarom gaat hij intens met de bouwheer op zoek naar een uitvoerbaar concept dat in de eerste plaats een meerwaarde kan betekenen. Hij ontwerpt ruimtes die niet schreeuwen, maar op maat gemaakt zijn van de bewoners. Michiel Weekers Architectuur (M-WA) is genomineerd voor de Belgian Building Awards 2022 in de categorie Rookie of the Year. 

Michiel Weekers hecht al sinds zijn studies enorm veel waarde aan het creëren van karaktervolle ruimtes voor mensen. Hij is ervan overtuigd dat de levensvreugde van mensen hand in hand gaat met de ruimtes waarin ze verblijven. Hij besteedt dan ook veel tijd aan communicatie met de klant om tot een concept te komen dat uitvoerbaar is binnen het vooropgestelde budget, maar voornamelijk een meerwaarde kan betekenen.

‘Het maken van een voorontwerp is voor mij even belangrijk als de uitvoering van het ontwerp’, klinkt het. ‘En daarin hebben wij als architect de taak om mensen zo goed mogelijk bij te staan en dit te communiceren in een heldere en vaak beeldende taal. Maquettes, beelden en schetsen vormen daarom nog steeds de basis van ruimtes die niet schreeuwen, maar op maat worden gecreëerd voor hun bewoners. Elk detail van een gebouw kan een meerwaarde betekenen voor een klant zonder dat hij zich daarvan bewust is. Als architect zijn wij ons wel bewust van die details, zonder dat we ze per se hoeven duidelijk te maken aan de klant. Het zien van bewoners die gelukkig zijn in hun nieuwe woonomgeving, zorgt altijd weer voor een nieuwe drive om een volgend project op een duurzame en constructieve manier aan te pakken.’


Cohousing, Burcht

In deze cohousing situeren de woonentiteiten zich langs de randen van het terrein, waarbij terrassen en private tuinen zich richten naar het groene binnengebied. Compact bouwen is voor de ontwerpers een must en tegelijkertijd een kans om het bestaande groen op de site zo optimaal mogelijk te betrekken bij de intimiteit van het wonen. Autoverkeer op het terrein wordt geweerd aan de toegang van de site aangezien parkeren enkel daar mogelijk is. Een groene en semi-verharde ontsluitingslus vormt vanaf daar dé zachte verkeersader op het terrein, die alle functionele zones (woningen, paviljoen, speelzones, moestuinen,...) verbindt, maar eveneens toegankelijk zal zijn voor hulpdiensten. Cohousing betekent gedeeld wonen. Hiervoor zijn (flexibele) ruimtes nodig die het collectieve woonprogramma een meerwaarde aanbieden en een gelijkaardige huiselijkheid uitstralen.

 

Alfons, Melsele

Een halfopen woning uit de jaren '60 vroeg om een grondige renovatie met uitbreiding. De bestaande koterijen werden afgebroken op het gelijkvloers en een nieuwbouw werd toegevoegd. Deze uitbreiding biedt de mogelijkheid voor de opdrachtgevers om hun slaapkamer op het gelijkvloers te voorzien. Een ruwe structuur in beton werd toegevoegd en takt aan op een centrale patio in het nieuw volume. De keuken, gelegen langs de tuinzijde, heeft zijn eigen vormentaal met zadeldak op kleine schaal en knipoog naar wat ooit was. Alle woonruimtes situeren zich rond de patio. Het betreden van de woning gebeurt onder een betonnen luifel die de bezoeker reeds een glimp biedt van de gekozen materialen in de woning. De witte gevelsteen rust op een betonnen plint die de contouren van het nieuwe volume volgt. De houten ramen in afzeil zorgen voor een warme uitstraling, zowel binnen als buiten de woning.

 

Farnese, Melsele

De renovatie en uitbreiding van een halfopen woning voor een jong koppel bood de kans om een atypisch maar omarmend volume toe te voegen aan de bestaande woning. Door de bestaande hoogte van de scheidingsmuur kon er voor een gabarit van het nieuw volume worden gekozen dat schuin oploopt naar een L-vormig volume met asymmetrisch zadeldak. De L-vorm zorgt ervoor dat de toegang tot de woning zich kan situeren tussen het nieuwe volume en de bestaande woning: als het ware een open en rustige buitenruimte die de bezoeker centraal in de woning leidt. Vanuit de eetkamer in het nieuwe volume hebben de bewoners zicht op de tuin, voortuin en de inkomzone van de woning. Door de planvorm krijgt deze ruimte ook daglicht vanuit verschillende oriëntaties.

Bron: Michiel Weekers
Deel dit artikel:
Onze partners