BBA 2022 Rookie of the Year: nominatie voor Moyaert Van Buyten architects

Het Vilvoordse bureau Moyaert Van Buyten architects gelooft sterk in de impact die een ingreep kan hebben in het stedelijk weefsel en op het dagelijkse leven. Een goede analyse van die omgeving is dan ook steevast de eerste stap in de zoektocht naar een weloverwogen antwoord op de ontwerpvraag. Verder kiest het bureau er bewust voor om zich sterk te verankeren in zijn omgeving en er positief toe bij te dragen met allerhande initiatieven. Moyaert Van Buyten architects is genomineerd voor de Belgian Building Awards 2022 in de categorie Rookie of the Year. 

Het bureau is opgericht in 2016 door ingenieur-architecten Willem Van Buyten en Matthias Moyaert en is ondertussen uitgegroeid tot een kantoor met zes leden. Omdat een goed ontworpen ruimtelijke omgeving iedereen ten goede komt, is het steeds de omgeving die de randvoorwaarden van een ontwerp zal dicteren, of het nu over de kleinste ingreep gaat of een grootschalig project gaat. Naast een analyse van de directe omgeving is het ook steeds een zoektocht om de ontwerpvraag correct te definiëren om een antwoord te kunnen bieden op de specifieke noden van alle stakeholders, de basis van een duurzaam ontwerp. Architectuur stelt zich namelijk telkens ten dienste van de omgeving en de gebruiker.

Het bureau wil ook op zijn directe omgeving een positieve impact creëren, zowel met projecten als met lokale initiatieven. Door het opstarten van een vzw Broeilab – vandaag succesvol uitgegroeid als leegstandsbeheerder van Vilvoorde - en het deelnemen aan participatieve projecten in Vilvoorde (GECORO, kwaliteitskamer Vilvoorde, Mobiliteitsraad) zetten de jonge architecten zich in voor de directe omgeving waar ze werken en wonen.

Op gebied van management gelooft Moyaert Van Buyten architects in het creëren van een comfortabele werkomgeving waarbinnen iedereen kan groeien. De zaakvoerders staan erop om het personeel als bediende aan te werven, met alle voordelen van dien (verlof, vergoedingen) en af te stappen van het werken onder zelfstandig statuut. Het bureau zet tevens sterk in op groene mobiliteit door het aanbieden van deelwagens, fietsen en openbaar vervoer.

 

Home Jan van Gysel, Meise

Moyaert Van Buyten architects maakte deze vijftien sociale woningen futureproof, zowel voor de gebruikers als op energetisch vlak. Het gebouw werd volledig gestript tot op de bestaande ruwbouwstructuur en voorzien van een nieuwe technische uitrusting. De gevel werd volledig geïsoleerd en bekleed met betonnen, gezandstraalde prefabpanelen, waarbij de ritmiek de oude structuur volgt. Het gebouw is nu klaar om te verwarmen op lage temperatuur. Voor de gebruikers werd een duidelijk leesbare omgeving gecreëerd. De studio’s zijn ontworpen als doorzonunits.

 

Perksesteenweg, Vilvoorde

De bestaande bebouwing van deze rijwoning in Vilvoorde bestond uit een aaneenschakeling typische Vlaamse koterijen waardoor er weinig daglicht toetrad tot de leefruimte en de verbinding met de tuin onbestaande was. De opdracht was om met beperkte middelen de tuin te betrekken bij de leefruimtes en natuurlijk licht zo ver mogelijk naar binnen te trekken. Het ontwerp draait rond het introduceren van een keuken aan de tuin die volledig omgeven is door buitenlucht. Dit zorgt ervoor dat op zomerse dagen de grens tussen binnen en buiten volledig vervaagt. Door het introduceren van een patio, waar vroeger de keuken was, is er ook ter hoogte van de leefruimte een verbinding met buiten en wordt deze overspoeld met natuurlijk licht. De grote glaspartijen zijn voorzien van een vouwraam zodat bij goed weer die grens tussen binnen en buiten nog meer vervaagt.

 

Gemeentehuis, Wemmel

Het gemeentebestuur van Wemmel wenst in het historische gemeentehuis, het kasteel, haar administratieve diensten centraliseren. Het kasteel en het bijhorende park is beschermd erfgoed en moet in ere bewaard blijven. In het goedgekeurde ontwerp past het nieuwe volume zich volledig aan de omgeving aan. Er wordt gebruikgemaakt van de niveauverschillen die aanwezig zijn in het park. De nieuwe aanbouw werkt als een uitbreiding van de bestaande sokkel van het kasteel. Daarbij wordt ook gezorgd dat de bestaande connecties tussen de wandelpaden in het park niet verloren gaan. Er wordt zelfs een nieuwe brug geplaatst zodat de paden in het park nog meer connecteren. Het gebouw wordt als het ware onder de parkaanleg geschoven. Rondom de aanbouw wordt een passerelle voorzien die toelaat aan bezoekers van het park om rond het gebouw en langs de vijver te lopen.

Bron: Moyaert Van Buyten architects
Deel dit artikel:
Onze partners