BBA 2023 / 3-2-1 Façade: twee driegevelwoningen uit vervallen boerderijtje (Carton123 architecten)

Een vervallen boerderijtje aan de rand van Leefdaal met een lange gevel bevindt zich in de oksel van de straat. De tuin loopt op en kent een enorm hoogteverschil waar bovenop een vergezicht lonkt. De bouwheer kocht het perceel voor een vrijstaande eengezinswoning. Maar de bouwterreinen bevinden zich op wandelafstand van de dorpsschool. Hierdoor ontwierp Carton123 architecten twee driegevelwoningen op schaal van de dorpskern.

De oude boerderij verkeerde in slechte staat en stond geplaatst vooraan op een hellend perceel. Hierdoor keek de achterkant van het gebouw uit op de heuvelrug. Het resultaat? Een donkere woning. Carton123 schoof de woningen twintig meter achteruit waardoor ze in de heuvel geduwd werden. Daarnaast draaide de architect de klassieke indeling van het huis volledig om.

Op het gelijkvloers bevindt zich een inkom en een atelier dat dienst kan doen als garage of speelruimte. De verdieping erboven telt enkele slaapkamers met ondergrondse badkamers. En helemaal bovenaan, in de nok van het gebouw, kom je terecht in de leefruimte met een volledig weids uitzicht. Daarnaast bevindt zich op deze verdieping ook nog een kamer die flexibel kan ingezet worden.

 

Splitlevels

Het perceel werd omgevormd tot twee driegevelwoningen waarvan de achtergevel grotendeels in de grond zit (vooraan drie niveaus en achteraan één niveau). Toch werd er een enorme ruimtelijke kwaliteit in de woningen gerealiseerd. Het hoogteverschil loste de architect op door grotendeels te werken met splitlevels. Halve verdiepingen vloeien in elkaar over dankzij een open trappenhal. Hierdoor voelen de woningen minder verticaal aan en lijkt het één open ruimte te zijn. De openheid werd regelmatig afgewisseld met intiemere ruimtes.

 

Kraaiennest

De woningen zitten vol met verrassingen en slimme vondsten. Wie goed zoekt, komt enkele verborgen plekjes tegen waaronder de speelmezzanine in één van de kinderkamers. Het rustigste plekje van het huis bereik je met een trapladder vanuit de logeerkamer. Noem het maar een kraaiennest, een uitkijktoren of een kijkhut.

Deel dit artikel:
Onze partners