BBA 2024 | Company Building Award: Campus Aquafin (laureaat)

De Company Building Award van de Belgian Building Awards 2024 ging naar ontwerpbureau B-architecten voor het project Campus Aquafin in Aartselaar. Voor dit project werd de lat inzake circulariteit bijzonder hoog gelegd. Daarnaast ging ook veel aandacht naar dubbel gebruik van de ruimte, nieuwe werkvormen en vooruitstrevende technieken. Ook de integratie met de natuur speelde een belangrijke rol in dit verhaal. Maar dat kon ook moeilijk anders met een opdrachtgever als Aquafin.

Waterzuiveraar Aquafin kreeg een circulair BEN-hoofdkantoor langs de Dijkstraat in Aartselaar, naar een ontwerp van B-architecten. Het ontwerp zorgt voor verbinding: de site staat in contact met de omgeving door de groene corridor en de drie deelgebieden lopen naar mekaar toe door de publieke circulatie-as. Daarnaast dient het gebouw ook als figuurlijke verbinding, het verbindt namelijk Aquafin en haar missie naar het brede publiek met behulp van coworking ruimtes, alsook de medewerkers door ze te verenigen onder één dak.

Het hoofdkantoor van Aquafin was oorspronkelijk verspreid over drie percelen in een kleine KMO-zone in Aartselaar. In het ontwerp centraliseert B-architecten alle werkplekken op het middelste perceel in een bestaande betonstructuur. Dit gebouw kreeg een uitbreiding om het merendeel van de werknemers een werkplek te bezorgen en alle logistische functies te huisvesten in hetzelfde gebouw. De andere percelen vulde het ontwerpteam met parkeerplaatsen en een ruime fietsenstalling in een houtstructuur.

Bij elke beslissing hielden de architecten rekening met de impact op de medewerkers. Om een aangename werkomgeving te garanderen, organiseerden ze het centrale gebouw volledig in het groen, samen met DELVA Landscape Architecture & Urbanism.

“Met dit project kregen we de kans om na te denken over toekomstgericht ruimtegebruik en mobiliteit in een kantoorgebouw. Ons antwoord hierop is een duurzaam en circulair ontwerp dat niet alleen bewust omgaat met energie, maar tegelijk ook nieuwe werkvormen mogelijk maakt en een hernieuwde identiteit voor Aquafin garandeert”, licht Domien Wuyts, architect bij B-architecten, toe.

 

Meer dan een renovatie

Via een CLT-structuur met een houtskeletbouw-gevel trok aannemer Van Roey de uitbreiding en de nieuwbouw op. Het ontwerpteam selecteerde de nieuwe materialen zorgvuldig in functie van hun oorsprong, levensduur, demonteer- en recycleerbaarheid. Heel wat andere materialen werden gerecupereerd en opnieuw gebruikt op de site als betonklinkers, akoestische baffles of keramiek van het sanitair. De verwarming en koeling gebeurt via klimaatplafonds in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen, ondersteund door riothermie in de straatriolering. Dit zorgt ervoor dat de volledige Aquafin-site losgekoppeld is van gas.

Wie Aquafin zegt, zegt water. In het ontwerp besteedde de architect dan ook logischerwijs veel aandacht aan water. In de beekvallei van De Grote Struikbeek, die langs de Bistr’eau loopt, werd het terrein afgegraven om ruimte voor water en natte natuur te creëren en biodiversiteit te ondersteunen. Het afstromende regenwater van de parking komt terecht in wadi’s, waarop ook de overlopen van de daken van verschillende gebouwen gekoppeld zijn. Aquafin recupereert het regenwater in eerste instantie om te gebruiken voor het spoelen van toiletten. Vervolgens werd de riolering voorzien om in een volgende fase het grijswater van de site te zuiveren en te recupereren door middel van een rietveld.

Deel dit artikel:
Onze partners