In een groene doodlopende straat in Sint-Katelijne-Waver woonde de bouwheer oorspronkelijk in House VMVK I, een eerder project van dmvA architecten. Deze woning heeft de kwaliteiten van een loft met een privaat gevoel. Na tien jaar verlangde de bewoner ernaar om meer in connectie met de natuur te leven. Toevallig stond de villa met levendige tuin aan de overkant van de straat te koop. De bouwheer kocht de witte villa uit de jaren ’60 aan en schakelde opnieuw dmvA in voor de nodige verbouwingen.
dmvA architecten besloot om de kelder en de gelijkvloerse verdieping van de witte villa te bewaren en te renoveren. Beiden dienden ze als basis van de verbouwing en uitbreiding. Het bestaande volume bleef wit en nieuwe toevoegingen kregen een zwarte kleur waardoor er een gelaagdheid aan de achtergevel ontstond.
Binnen het architecturale ontwerp focuste de architect op drie sleutelbegrippen: de omarming van licht, de absolute beleving van de omliggende natuur en de terugkeer naar de basis. Hierbij was het voor de bouwheer belangrijk dat het huis bestaat uit verschillende plekken in plaats van een loftgevoel.
Centrale Spiraalvorm
De bestaande woning bestaat uit een stapeling van betonnen vloerplaten die als een zwevende spiraal rond de woning slingeren, een architecturale promenade. Door middel van de ondergrondse carport kan je de woning betreden langs een inkomdeur in het midden van het gebouw. Van hieruit start een spiraal langsheen alle plekken in het huis. De hoogtegraad van de betonnen plateaus is evenredig met de hoeveelheid nood aan privacy per ruimte.
Groen rijkdom
Het dak werd structureel opgebouwd uit contrasterende verniste houten draagbalken ten opzichte van het zwarte dak. De glazen gevel van de woning zorgt ervoor dat er patio’s met inheemse beplanting hun thuis vinden. Het resultaat? Een rustige, open woning met verschillende zichtlijnen die de ultieme beleving biedt met behulp van de omringende groene rijkdom. De architectuur is vrijwel onzichtbaar omdat het opgaat in de natuur.
Drie duurzame pijlers
dmvA bracht House VMVK II tot stand op basis van drie duurzame pijlers. Eerst en vooral werd er zoveel mogelijk van de bestaande villa bewaard en verwerkt in het nieuwe ontwerp. Het volume bleef wit en kreeg een omhulling van glas. Daarnaast beperkte de ontwerper de impact op de grond door de uitbreidingselementen op een betonnen plateau te laten zweven, en zo dus de grond te laten vrijwaren. De bouwstructuur op het plateau is opgebouwd uit hout. Het houtskelet is volledig demonteerbaar en circulair.