BBA 2024 / Rookie of the Year: platform architectuur

Platform architectuur is een Gents ontwerpbureau, opgericht in 2021 door Maxime Balcaen, Servaas De Wandel en Kobe Pillen. Als jong bureau kiest platform architectuur bewust voor projecten met maatschappelijke belangen en meer concreet het typologisch en ontwerpend onderzoek van het urgent collectief woonvraagstuk. De focus van het bureau ligt hierbij op de passende en duurzame verdichting met oog voor hedendaagse woonkwaliteit en contextgevoeligheid. Dit werk stelt het bureau in samenwerking met het VAi begin dit jaar tentoon in De Singel.

Gecombineerd met een gedetailleerde kennis van de bouwpraktijk en een doorgedreven bouwtechnische uitwerking, levert dit projecten op die hun financiële en duurzame beloftes waarmaken binnen de overeengekomen planning. Dit alles leidde tot een opname van platform architectuur in de lijst van beloftevolle ontwerpers van de Gentse Stadsbouwmeester, tot de architectuurprijs Kortrijk, een praktijkassistentschap aan de UGent, de opname in twee architectenpools rond hedendaags wonen, alsook diverse publicaties en lezingen.

 

Sociaal huisvestingsproject Mandemakerswijk

In dit atypisch sociaal huisvestingsproject – een vervangingsbouw van 40 sociale woningen in Hamme – worden kwalitatieve laagbouw en een hoge densiteit verenigd. Door het stapelen van twee split-levelunits ontstaat een gebouw zonder slapende gevels en beschikt elke unit over een dubbele oriëntatie, met zicht op groen en de speelstraat. De half verspringende vloeren laten toe om op een economische manier een grote ruimtelijkheid te realiseren. De maisonnettes verenigen de compactheid van het appartement met de huiselijkheid en herkenbaarheid van de woning en vertegenwoordigen zo, zonder te bruuskeren, een alternatieve verdichtingsstrategie.

Door binnen een gabarit van drie bouwlagen en een dak de bestaande bruto vloeroppervlakte te verdubbelen én de footprint te reduceren, ontstaat er ruimte voor een nieuwe klimaatrobuuste buurttuin die zuurstof, verkoeling en visueel comfort zal verschaffen. Het oost-west georiënteerd balkvormig volume wordt d.m.v. twee hoekvolumes, die ruimte laten voor kleinere pleintjes en hoofdadressen, in het bestaande weefsel ingepast.

 

Inbreidingsstudie Torrepoort en sociaal inbreidingsproject Rustenhove

De inbreidingsstudie van een sociale tuinwijk in Ieper werd in 2018 afgerond. In 2019 zag platform architectuur de mogelijkheid om de vooropgestelde verdichtingsstrategie in het project Rustenhove af te toetsen. De architecten introduceren geen nieuwe vormentaal, maar bouwen verder aan het bestaand weefsel door het aanwezig archetype van rij- en halfopen woningen te manipuleren en horizontaal op te delen.

Er ontstaat aldus een milde collectieve woonvorm die zijn gelijke opzoekt en een stap verdergaat. Het ensemble volgt de grenzen en schept zo ruimte voor een binnenhof. Als actieve ontmoetings- en belevingsplek voorkomt ze sociale exclusie. Als passief schouwspel en groene long geeft ze het geheel een specifieke eigenheid die aanleunt bij het tuinwijkidee. Alle woningen krijgen drie gevels waardoor een subtiel evenwicht tussen de geborgenheid van het hof en de interactie met de buurt ontstaat.

 

Risalietwoning

Platform architectuur ontwerpt een nieuwbouwwoning ter hoogte van de gesloopte rechtervleugel van het beschermd Herenhuis Voortman in Gent en de 200-jarige tuin die als stadspark dienst zal doen. Het profiel van het Herenhuis wordt vernieuwd en versterkt door een hedendaagse bel-étagewoning op te vatten als een hoekrisaliet met verspringende vloeren. Op die manier blijft de woning compact, wordt de circulatie tot een minimum beperkt, ontstaan er leefruimtes met een eigen karakter en vergezichten, staan de ruimtes met elkaar in contact zonder hun eigenheid aan te tasten en worden de schijnbaar nadelige randvoorwaarden plansturend en als kwaliteit ingezet.

Het ontwerp van platform architectuur is exemplarisch voor de ontwerppraktijk van het bureau, waarbij een uitgepuurd ontwerp hand in hand gaat met bouwtechnische kennis, financiële haalbaarheid en duurzaamheid.

Deel dit artikel:
Onze partners