BBA Rookie of the Year: eervolle vermelding voor MADAM architectuur

In de categorie Rookie of the Year op de Belgian Building Awards kreeg MADAM architectuur een eervolle vermelding. MADAM architectuur is een jong bureau dat intussen drie jaar geleden opgericht werd. Op deze korte tijd slaagden de zaakvoerders - beide nog jonge dertigers - er toch in om al heel wat te realiseren.

MADAM architectuur probeert out-of-the-box te denken. Met het project ZONNELIED dat hieronder verder wordt toegelicht, slaagden de ontwerpers erin om binnen het programma een huiselijk gebouw te ontwerpen rekening houdend met de gebruikers en de context. Daarnaast zetten ze sterk in op management om zo de beste resultaten te verkrijgen. Ze proberen in elk project een erg hoge graad van afwerking te bereiken, ongeacht het budget.

Verder proberen ze te denken aan duurzaamheid en zetten tegelijk ook in op duurzame mobiliteit. In Anderlecht realiseerden ze een passieve woning die door Batex geselecteerd werd als voorbeeldgebouw te Brussel. Hun bureau ligt ook in het centrum van Brussel en beide zaakvoerders wonen op fietsafstand. Ze streven naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Tot slot proberen ze ook mee te werken aan projecten die maatschappelijk verantwoord zijn. Zo werkten de jonge ontwerpers mee aan de inrichting van de wachtzalen van het kinderziekenhuis UZ Jette. Dit in samenwerking met Recyclart, Fabrik, een atelier dat werk biedt aan laaggeschoolde werkzoekenden.

 

Project HENRI

Een appartementsgebouw van twee duplexappartementen die zo geschakeld zijn dat er geen gemeenschappelijke ruimtes zijn en zo dus onafhankelijk van elkaar functioneren. De grootste uitdaging aan dit project was volgens de architecten om binnen het relatief kleine perceel twee kwalitatieve appartementen te ontwerpen die aan alle eisen voldoen.

Voor dit project werd gewerkt met sobere en eerlijke materialen. De plafonds bestaan uit zichtbeton met plankenbekisting en de vloeren uit hout en witte polyurethaan. Zowel de gevel als het dak werden doorgedreven geïsoleerd. Om duurzaamheid na te streven wordt ook het regenwater gerecupereerd.

 

Project ZONNELIED

Nieuwbouw van een woonzorgcentrum voor mensen met een meervoudige handicap. De site wordt getypeerd door drie elementen: het erf omsloten door een oude schuur en schoolgebouwen, de open ruwe wei op een helling en de oude kloostermuur die de hele site omarmt.

Het volume bestaat uit twee op elkaar gestapelde ‘boomerangs’. Elk been hiervan bestaat uit één leefgroep. Het staat zo ingepland dat elk been in relatie staat tot een van de drie elementen. Door de sterkte van de helling in het terrein te gebruiken, zorgen de ontwerpers ervoor dat alle gebruikers op hun leefniveau naar buiten kunnen zonder een lift of trap te moeten gebruiken.

 

Project PORSELEIN

Passieve nieuwbouwwoning in een straatje met pastelkleurige arbeiderswoningen. Het volume werd zo vormgegeven dat het de afwijkende kroonlijsthoogtes van de naastgelegen gebouwen met elkaar verbindt. Door de voorgevel op te trekken met nieuwe en plaatselijk gerecupereerde bakstenen past het binnen deze historische context.

De woning is gebouwd op een perceel van slechts 3,5 meter breed. Hierdoor werd de leefruimte opgesplitst over twee niveaus waartussen een link bestaat door de vorm van de achterbouw. De circulatie staat centraal waardoor alle ruimtes van de maximale breedte kunnen profiteren.
 

Jury en partners

BBA is een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met RoulartaRedactiebureau Palindroomde Confederatie BouwIk Ga Bouwen & Renoverende Orde van Architecten en Architectura.be.

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit: Rik Neven (Palindroom), Philippe Selke (Palindroom), Arnaud Tandt (NAV), Martine Labeye (Orde van Architecten), Carine Capelle (Orde van Architecten), Erik Cloes (Roularta), Bart Cobbaert (denc!-studio), Kiki Verbeeck (URA), Wim Supply (Archipel), Stéphane Posty (UWA), Veronique Claessens (Stad Genk) en Georgios Maillis (Bouwmeester Charleroi).

Bron: MADAM architectuur
Deel dit artikel:
Onze partners