BBA Rookie of the Year: nominatie voor Marge Architecten

In de categorie Rookie of the Year op de Belgian Building Awards was Marge Architecten genomineerd.  Marge is meer dan een architectuurbureau, het is eerder een ontwerpbureau. De reikwijdte van het interesseveld wordt niet vernauwd tot een bepaald type opdracht of specialisatie, maar opzettelijk heel breed gehouden.

Dit was meteen duidelijk van bij de start: het bureau begon met de realisatie van een Betonnen Boot die bleef drijven in water. Daarop volgden experimenten met meubilair, veelal unieke stukken. Marge groeide door en had uiteindelijk ook architectuur en masterplanning in zijn portfolio. Ondanks de vergrootte schaal van de opdrachten, heeft Marge het kleine en het andere nooit losgelaten, integendeel. Naast de druk van de architectuur- en masterplanopdrachten slaagt het bureau er nog steeds in design en kunstinstallaties te ontwikkelen. Getuige hiervan is bijvoorbeeld het Klutterkastje – een experimenteel plat opbergsysteem dat als een schilderij ophangt- waarvoor subsidies werden ontvangen. Andere getuige is de installatie ‘Incision III’ die samen met Kunstenaar Conrad Willems in Ieper werd opgetrokken.

“Indien de ontwerpvraag interessant is, zijn we steeds geïnteresseerd, ongeacht de schaal of vorm van het project”, klinkt het. Door een open geest te combineren met strategisch management (communicatie, budgetbeheer,…), slagen we erin om wat eens een utopie leek -van kunst tot masterplan- vol te houden, erin te groeien, en als deel van onze identiteit te verwerven. Marge is opgericht in 2016 en intussen uitgegroeid tot een bedrijf met twee vennoten en drie medewerkers.

 

Kreuken, Heverlee

Kreuken betreft de renovatie van een burgerhuis met een nieuwe kreukende achterbouw en een gangmeubel in de koetsdoorgang. Het project illustreert een aantal zaken die Marge nauw aan het hart liggen. Het project is er gekomen in intense samenspraak met de opdrachtgever. Alles is exact op maat van het leven van de bewoners ontworpen.

Nog bijzonder aan Kreuken is de intense en soms verwarrende samensmelting van oud en nieuw, van architectuur tot meubel: een zitbank in de douche in ter plaatse gegoten granito, een nieuw glas-in-lood raam ontworpen door een meewerkend kunstenares, restauratie van marmerschilderingen… Het project werd gerealiseerd in samenwerking met architect Jan De Moffarts.

 

De Halve Maan, Oostende

De Halve Maan bunkersite in Oostende betreft een ontwerpwedstrijd via Winvorm voor het toegankelijk maken van een voormalig militaire site gevuld met beschermde gebouwen én beschermde natuur. Er werd gekozen voor een respectvolle terughoudendheid, zonder zichzelf als ingreep weg te cijferen. Het asfalt pad wordt behouden. Er worden twee rustpunten geïntroduceerd door in de natuurlijk helling van het pad een horizontaal vlak in te snijden. De rand van de insnijding is een zitbank die nauwelijks zichtbaar is in het landschap. Het pad wordt bewust niet afgeboord met hekkens. Ter hoogte van nevenpaden worden lage boordelementen geïntroduceerd die info verschaffen over de site en de gebruiker psychologisch aanmanen de natuur niet te betreden. De bunkers worden niet gerestaureerd, daar is geen budget voor, maar wel geconsolideerd, zodat ze niet verder degraderen tot het toekomstig moment van restauratie. Ter hoogte van grote hindernissen worden specifieke steigers geïntroduceerd. Team Marge-Origin behaalde tweede plaats.

 

Décollage, Gent

Décollage betreft de renovatie van een burgerhuis waarbij functies en bouwelementen worden geknipt en geplakt, als een décollage niet startend van een wit blad, maar net van iets heel vol en veel. Décollage is ook een intens maatproject geweest, geschreven op het lijf van de bewoners. Het verschil met Kreuken is dat dit project als een extreem budgetproject werd uitgewerkt, wat de opzet van een maatproject nog uitdagender maakte. Dit project illustreert nog een andere attitude van het kantoor: de raming is werktuig, geen voldongen feit.

De bewoners wensten een maatwerk dat werd vertaald in architectuur: een bijzonder kelderluik dat wegkantelt, een zitnis, een kast die aan de achterkant een trapbalustrade wordt, meubelstukken die oplijnen op schrijnwerk dat ook weer moet oplijnen op ruwbouw.


Over de Belgian Building Awards

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit 9 architecten, journalisten en publicisten: Rita Agneessens (Linklab), Laure Bertrand (LRarchitectes), Eric Cloes (Ik ga Bouwen), Marc Dubois (architectuurrecensent), Lionel Lhoir (Focus Archi), Rik Neven (architectura.be), Philippe Selke (architectura.be), Arnaud Tandt (NAV en Febelcem) en Marnik Dehaen (waarnemend jurylid namens de Orde van Architecten).

De Belgian Building Awards zijn een initiatief van Batibouw dat voor de uitwerking een beroep doet op Redactiebureau Palindroom en architectura.be. Verder wordt ook nauw samengewerkt met de Orde van Architecten en Ik Ga Bouwen & Renoveren, (Sanoma). 

Bron: Marge Architecten
Deel dit artikel:
Onze partners