Be Defence bouwt nieuw hoofdkwartier voor Belgische Defensie

Het consortium Be Defence, bestaande uit BAM, Jan De Nul, Eiffage, Cegelec, Assar Architects, Artbuild, ANMA en VK Architects+Engineers, heeft de wedstrijd voor de realisatie van het nieuwe hoofdkwartier van de Belgische Defensie binnengehaald. Be Defence zal instaan voor het ontwerp, de bouw en het technisch onderhoud van de infrastructuur gedurende twee jaar. Het nieuwe hoofdkwartier neemt plaats tegenover het NAVO-hoofdkwartier op een terrein van 11,4 hectare.

Het Defensie-gebouw zal opgetrokken worden op een terrein van 11,4 hectare dat deels gelegen is op de oude NAVO-site in Evere en deels op het huidig kwartier Koningin Elisabeth. Deze nieuwbouw biedt plaats aan ongeveer 4.000 medewerkers. Het hoofdgebouw zelf bestaat uit een kantooromgeving met 2.800 werkplekken waar alle diensten van de Defensiestaf, de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV) en het Cyber Command worden onderbracht. Deze omgeving zal ingericht worden volgens de principes van het New Way of Working (NWOW). Hierdoor geeft het een extra stimulans aan samenwerkingen tussen de verschillende diensten.

Via het hoofdgebouw leiden de medewerkers alle militaire operaties. Bovendien voorziet het ontwerpteam ook alle functies voor de werknemers zoals een bedrijfsrestaurant, een zone voor binnensporten, omkleedruimte en douches. Daarnaast wordt er extra aandacht gelegd op het welzijn van het personeel met een aangepast thermisch comfort, een goede luchtkwaliteit, akoestisch comfort en voldoende daglichttoetreding in de kantoren.

 

Publiek toegankelijk conferentiecentrum

Aan de Leopold III-laan bouwt Be Defence een publiek toegankelijk conferentiecentrum. Dit centrum bestaat uit een grote zaal met 300 zitplaatsen en enkele kleinere vergaderzalen. Op deze site zal er ook een afzonderlijk gebouw herrijzen met plaats voor een kinderdagverblijf en een kantooromgeving voor de Centrale Dienst voor Sociale en Culturele Actie van Defensie (CDSCA).

 

Nearly zero-energy building

Het ontwerpteam zet binnen dit project nadrukkelijk in op duurzaamheid in al zijn vormen. Het gebouw wordt bijna energieneutraal (Nearly zero-energy building) en er worden geen fossiele brandstoffen meer gebruikt voor de normale werking. Met behulp van een performante thermische isolatie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen (bodem-energieopslag, zonnepanelen en warmtepompen) zorgt het consortium voor een energietransitie naar een koolstof-neutrale en duurzame infrastructuur.

Het ontwerpteam nam ook andere duurzaamheidsaspecten mee in het ontwerp, zoals het gebruik van duurzame materialen en het hergebruik van regenwater en afbraakmaterialen. Het landschapsontwerp zal de plaatselijke biodiversiteit aanzienlijk verhogen.

 

Ontwikkeling

De komende maanden zal het consortium druk bezig zijn met het indienen van de vergunningsaanvragen. Eens de aanvragen zijn goedgekeurd, zullen de werken starten eind 2024. In 2027 zou het nieuwe hoofdkantoor deels gebruiksklaar moeten zijn.

Bron: BAM
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners