Bedrijvenpark Waterschei van Grontmij & Libost wint Prijs ‘Publieke Ruimte 2010’

Stad Genk won met Bedrijvenpark Waterschei de publieksprijs op de Dag van de Openbare Ruimte. Het ontwerp was in handen van de Grontmij & Libost-groep. Het winnende project van vorig jaar, ‘Herinrichting Machelendorp’, was ook een realisatie van deze ontwerpgroep.

Stad Genk heeft met het ‘Bedrijvenpark Waterschei’ de publieksprijs gewonnen op de Dag van de Openbare Ruimte. Het ontwerp was in handen van de Grontmij & Libost-groep. Het winnende project van vorig jaar, ‘Herinrichting Machelendorp’, was ook een realisatie van deze ontwerpgroep. 
 
Naar aanleiding van de vakbeurs Dag van de Openbare Ruimte is de prijs ‘Publieke Ruimte 2010’ uitgereikt. Uit de talloze inzendingen selecteerde de jury vijf projecten. De beursbezoekers zorgden voor de finale stemming. Burgemeester Wim Dries van Genk mocht tijdens de slotceremonie op 11 maart de prijs in ontvangst nemen uit handen van de juryvoorzitter Georges Allaert,Georges namens Steunpunt Straten, initiatiefnemer en organisator van de projectoproep en prijs Publieke Ruimte.



De andere genomineerde projecten waren Park Spoor Noord in Antwerpen, Sint-Baafskouterpark in Gent, Sint-Katelijnestraat in Mechelen en de omgeving rond het Gallo-Romeins museum in Tongeren.  

Het wetenschapspark van Waterschei, een mijnterrein met toekomst

Het voormalige mijnterrein van Waterschei is ontwikkeld als een locatie voor niet-milieubelastende bedrijven in een parkachtige omgeving. De eenheid tussen het wetenschapspark en de beschermde mijngebouwen komt tot stand door het geheel te concipiëren als een streepjescode. Bij de ontwikkeling van het bedrijvenpark Waterschei is enerzijds gestreefd naar het behoud van de belangrijkste landschappelijke en ecologische kwaliteiten - de vallei van de Stiemerbeek en de schraalheid van het huidige heidelandschap -, anderzijds zijn de bestaande imposante mijngebouwen als bouwkundig erfgoed behouden en in zichtassen gelegd. Het mijnverleden wordt op een eigentijdse wijze naar boven gebracht door materiaalgebruik, zichtassen, inpassing van watervlakken in mijnverzakkingsgebieden en de keuze voor inheemse boomsoorten.

    




 



 

 

Deel dit artikel:
Onze partners