Bedrijventerrein Eemspoort in Groningen kiest voor slim en ecologisch verlichtingssysteem

De stad Groningen werd uitgekozen om deel te nemen aan een EU-initiatief om tegen 2030 honderd slimme, koolstofneutrale steden te creëren. Een slim verlichtingssysteem van Schréder met TECEO-armaturen optimaliseert het reilen en zeilen en helpt Groningen haar ecologische voetafdruk te verminderen. 

 

In het kader van haar strategie om deze doelstellingen te bereiken, heeft de stad haar 9.000 armaturen al vervangen door energiezuinige leds om zo haar CO2-uitstoot te verlagen. Groningen wil nu nog een stap verder gaan met de ontwikkeling van evolutieve technologie voor een responsiever verlichtingsnetwerk. Het is inderdaad zo dat het stadscentrum en enkele specifieke zones de hele nacht lang goed verlicht moeten worden, terwijl andere zones minder licht nodig hebben. Door de intensiteit van de verlichting in deze zones te verminderen wanneer er weinig verkeer is, kan de stad haar energieverbruik en dus haar koolstofuitstoot verder verlagen. Minder verlichting betekent bovendien minder lichtvervuiling, waardoor Groningen haar sterrenhemel en haar natuurlijke omgeving kan beschermen.  

Minder verlichting in industriegebieden na zonsondergang

Een van die zones die minder licht nodig hebben, is het bedrijventerrein Eemspoort aan de zuidoostzijde van Groningen. Terwijl het verkeer er op weekdagen ‘s morgens – wanneer de werknemers naar hun werk gaan – en in de vroege avond – wanneer ze terug naar huis gaan – vrij druk is, rijden er ‘s nachts en in het weekend amper auto’s. Daarom besloot de stad in deze zone een pilot project voor slimme verlichting op te zetten met TECEO-armaturen. De wegen zullen er dan ook alleen 100% verlicht worden wanneer dat nodig is om de veiligheid te garanderen en 's nachts zal de verlichting worden gedimd.

Nieuwe generatie controllers boost de efficiëntie 

De zeventig TECEO-armaturen die de straten van het bedrijventerrein verlichten, werden uitgerust met de nieuwe generatie OWLET IV Zhaga-controllers en aangesloten op het Schréder EXEDRA-platform. Omdat deze controllers gebruikmaken van mesh- en cellulaire technologieën maken ze een snellere en efficiëntere communicatie tussen de nodes en de cloud mogelijk, voor opvolging en controle in real time. Dit type van architectuur zorgt er ook voor dat steden niet langer fysieke gateways in de elektriciteitskasten moeten plaatsen.

Dankzij de Zhaga-D4i-gecertificeerde OWLET IV-controllers en het open, interoperabele EXEDRA-platform van Schréder kan de stad ook sensoren en andere apparaten aansluiten om de activiteiten te optimaliseren en een connectiviteitshub te creëren voor smart city-toepassingen. 

Slimme verlichting eenvoudig en snel geïnstalleerd 

Door de eenvoudige installatie en de snelle plug-and-play-inbedrijfstelling van de controllers was het hele systeem in slechts enkele uren operationeel. De lokale overheden konden de armaturen onmiddellijk opvolgen in het EXEDRA-platform van Schréder en waardevolle informatie beginnen verzamelen voor het netwerkbeheer op lange termijn.  

Een geoptimaliseerd verlichtingsnetwerk dankzij Schréder EXEDRA

's Nachts, wanneer er minder verkeer is, wordt de verlichting gedimd, waardoor energie wordt bespaard en de sterrenhemel zichtbaar beschermt. Zo zijn de verlichtingsniveaus geprogrammeerd om over te gaan naar 70% om 19 uur, wanneer de meeste werknemers al naar huis zijn, en vervolgens naar 60% van 21 tot 23 uur. ‘s Nachts wordt de verlichting teruggebracht tot 50% om ‘s morgens vroeg, wanneer de pendelaars toekomen, weer te stijgen tot 90%. Via het Schréder EXEDRA-platform kunnen de lokale overheden de verlichtingsniveaus naar wens aanpassen om de veiligheid en het comfort van de gebruikers te verzekeren.  

Het platform maakt het mogelijk om de activiteiten gedurende de hele levenscyclus van de installatie te optimaliseren. Bij een storing stuurt de controller een melding naar het platform. Zelfs als de storing wordt veroorzaakt door een probleem met de stroomvoorziening, wordt de melding dankzij de Last Gasp-functie naar het platform gestuurd, waardoor de stad onmiddellijk een overzicht krijgt van het probleem. Deze functie is erg belangrijk voor zones zoals bedrijfs- en industrieterreinen, waar 's nachts vaak heel weinig verkeer is.  

Toekomst

Dankzij het EXEDRA-platform van Schréder kan de stad Groningen pendelaars een veilige omgeving bieden en haar energieverbruik – en dus ook onnodige kosten – drukken. Daarnaast betekent een lager energieverbruik ook een kleinere koolstofvoetafdruk, wat de stad helpt om haar doelstellingen omtrent koolstofneutraliteit te bereiken. 

Groningen zal de kennis en ervaring die ze opdeed bij het gebruik van de nieuwe slimme verlichting in het industrieterrein Eemspoort doortrekken naar de rest van de stad om zo haar uitstoot verder terug te dringen en een duurzamere toekomst te creëren. 

Bron: Schréder
Deel dit artikel:
Onze partners