BEEL Architecten transformeert historische stadhuis Ronse tot nieuw administratief centrum met klimaatbestendige stadstuin

Het Gentse ontwerpbureau BEEL Architecten heeft samen met aannemersbedrijf Furnibo de Design & Build-wedstrijd gewonnen voor het nieuwe administratief centrum (NAC) van de Oost-Vlaamse stad Ronse. Het historische stadhuis gelegen aan het centrale plein van Ronse zal op een duurzame manier gerenoveerd worden.

Het huidige stadhuis van Ronse dateert van 1953 en voldoet op diverse vlakken niet langer aan de verwachtingen. De huidige loketten bieden weinig comfort, zijn niet integraal toegankelijk en scoren ondermaats op vlak van discretie. Verder is het gebouw zeer energieverslindend, te krap om een aantal diensten te centraliseren en staat de huidige verdeling een moderne werkwijze in de weg. Het  stadsbestuur schreef  een opdracht uit voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van een nieuw administratief complex.

Na een intens ontwerpproces werd het contract van het Design & Build-project recent door alle partijen ondertekend. Meteen werd ook gestart met de opmaak van het dossier voor de omgevingsvergunning. De werken zouden normaal gezien eind dit jaar van start gaan. Maar door een aanpassing van de meerjarenplanning van de stad Ronse zal dit pas in de loop van 2025 gebeuren.

 

Totaalcompositie

Het nieuwe gebouw positioneert zich zelfverzekerd naast het oude gemeentehuis en neemt de hoogtes en ritmes ervan over, waardoor een sterke totaalcompositie ontstaat. De ruime en overdekte inkom verwelkomt de bewoners en toont de burgerfuncties aan de stad. De receptie, wachtruimte en balies bieden uitzicht op de nieuwe binnentuin.

Via een ruim en licht atrium naar de kantoren en de cafetaria op de eerste verdieping worden het publiek en de administratie met elkaar verbonden. De vergaderzaal op de bovenste verdieping biedt een prachtig uitzicht op het centrale plein van Ronse. Het herinnert de stadsmedewerkers eraan dat ze het welzijn van de inwoners van Ronse dienen.

 

Stadstuin

Sociale en technische duurzaamheid staan centraal. Het NAC wordt bijna energieneutraal en zal niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Het binnengebied zal grotendeels worden onthard en vergroend tot een klimaatbestendige stadstuin. Zo belooft het nieuwe administratieve centrum een toegevoegde waarde te zijn voor zowel bewoners als werknemers.

Bron: BEEL architecten, Furnibo, Stad Ronse & HLN
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners