“Jaarlijks moedigt Sinterklaas op 6 december brave kinderen aan om met legoblokken hun eigen wereld te bouwen. De architect in spe wordt gevormd.” In de tweede aflevering van zijn column BEELD/VERHAAL neemt architect en fotograaf Gie Bresseleers ons mee naar het Lego House in Denemarken, een ontwerp van Bjarke Ingels Group.
In 1932 start Ole Kirk Christiansen in Billund de fabricage van houten speelgoed. Hij noemt zijn bedrijf “LEGO” afgeleid van het Deens “leg godt“ wat "speel goed" betekent. Op 28 september 2017 opent Lego House. Architect Bjarke Ingels (Group) brengt de klassieke legoblok 2x4 naar een architecturale schaal. In het centrum van Billund stapelt hij 21 grote legovolumes piramidaal tot 23 m hoog: een enorm binnenplein, tentoonstellingsruimten, dakterrassen,…
Het gebouw is een grote ruimte voor promotie, expositie en ervaring. De lobby is een binnenplaza met liften, horeca, shops,… Een grote spiraalvormige trap leidt naar tentoonstellings- en speelblokken die de filosofie van het kinderspelen duiden: rood is creatief, blauw is cognitief, groen is sociaal en geel is emotioneel. Elk blok heeft ook zijn eigen dakspeeltuin met zijn eigen meubilair, zijn eigen structuren, alles in legostijl.
Dit huis is één binnengrot: ruime zichten in alle richtingen. Indrukwekkende lego-installaties zuigen je naar de volgende verwondering. De lager gelegen vloeren vertellen het leven van uitvinder Ole Kirk Christiansen en de geschiedenis van hout naar plastiek en van standaardblokken naar themadozen. We vinden er een ruim overzicht van sets die ooit zijn uitgebracht.
Lego House is vooral een betonnen gebouw. Het huis ademt de maatvoering van de iconische 2x4-steen. Zijn verhoudingen nestelen zich in de galerijen, de geglazuurde keramisch tegels van muren, vloeren en trappen,…
Lego House is een stad in een stad. De buitenactiviteiten zoals cafés, restaurants, stores, shop,… bevinden zich binnen. Er is geen ruimtelijke binding met het omliggend centrum. Worden speelse legostructuren meestal in vogelperspectief bekeken, dan ervaren we Lego House bij aankomst in kikkerperspectief. Dat voelt teleurstellend aan, want we zien vele gesloten vlakken.
Spelen is het DNA van Lego: alles is hier spel en creativiteit. Lego House toont kinderen en volwassenen de oneindige mogelijkheden van de blokjes: speels nieuwe werelden bedenken die prikkelender en expressiever zijn dan stilstand.
“The genius of Lego is that it isn’t a toy – it’s more like a tool. It gives you the ability to create your own world.”
En… doet vooral architectuur dat ook niet?
Gie Bresseleers is architect en fotograaf. In zijn columnreeks 'BEELD/VERHAAL' verweeft hij fotografie en persoonlijke verhalen tot een unieke kijk op bijzondere projecten wereldwijd.