De gemeente Beveren wil in de toekomst meer samenhangende architectuur in het straatbeeld stimuleren. Daarom worden projectontwikkelaars die willen bouwen in Beveren verplicht hun plannen te toetsen aan een 'beeldkwaliteitsplan' dat de gemeente tegen eind 2024 zal laten samenstellen. Het plan, met richtlijnen om het straatbeeld harmonieuzer te maken, moet binnen anderhalf jaar klaar zijn. De richtlijnen zullen niet alleen gelden voor nieuwbouwprojecten, maar ook voor straatmeubilair, verlichtingspalen en zelfs de keuze van bomen.
Het sterk verkavelde Vlaanderen staat bekend om zijn allegaartje aan bouwstijlen met bijvoorbeeld een Spaanse villa naast een pastorijwoning of moderne kubus. In Beveren wil men dat het in de toekomst toch iets meer harmonieuzer wordt. Daarom trekt de gemeente een kwart miljoen euro uit voor de opmaak van een zogenaamd ‘beeldkwaliteitsplan’ voor elke deelgemeente. Het plan zal de ontwikkelaars en architecten niet opleggen welke kleur baksteen ze moeten gebruiken, maar zal wel sturend zijn in het ontwerp van de gebouwen en het straatbeeld.
Het beeldkwaliteitsplan wordt opgemaakt omdat de gemeente in de toekomst meer en meer zal inzetten op verdichting. “Grond is een schaars goed geworden en inwoners willen ook dat open ruimte zoveel mogelijk gevrijwaard blijft”, legt schepen van Ruimtelijke Ordening Boudewijn Vlegels (N-VA) uit. “We moeten er echter wel over waken dat het in de centra dan geen allegaartje wordt met een appartementsblok naast een kleine rijwoning. Een studiebureau krijgt de opdracht om in kaart te brengen waar we in de toekomst op een kwalitatieve manier kunnen verdichten.
Er is gekozen om voor elke deelgemeente afzonderlijk zo’n plan te laten opmaken. “De charme en eigenheid van het dorp staat daarbij centraal. Uiteraard wordt daarbij ook gewaakt over het bestaande erfgoed. Voor een architect of ontwikkelaar is het beeldkwaliteitsplan vooral een instrument om een waardevol ontwerp af te leveren dat in harmonie is met de omgeving.”
Maar het gaat om meer dan alleen bouwprojecten. Het beeldkwaliteitsplan zal ook richtlijnen uitzetten voor de aanleg van wegen en openbaar groen. “We willen ook hier meer uniformiteit brengen. Meer eenheid van straatbeeld zorgt ook voor een leesbaarder verkeer. In de toekomst willen we ook daar meer harmonie, bijvoorbeeld in de inrichting van een zone 30. Het straatmeubilair zal ook meer harmonie krijgen, van verlichtingspalen tot zitbanken. Dit maakt het ook makkelijker om een stock aan te leggen als er eens iets hersteld moet worden.”