Beja's LED-retrofitprogramma: een nieuw licht op erfgoed

In de historische stad Beja, bekend om zijn Romeinse wortels en smalle, geplaveide straatjes, zijn de traditionele smeedijzeren lantaarns uit de jaren '60 een bekend gezicht. Deze lantaarns, essentieel voor zowel het stadsbeeld als de veiligheid, voldeden echter niet meer aan de hedendaagse verlichtingsnormen. Om deze uitdaging aan te gaan, hebben de lokale autoriteiten van Beja in samenwerking met Schréder, gekozen voor een duurzame aanpak door de lantaarns te behouden en te verbeteren met moderne technologie.

Met de hulp van Schréder, een leider in het retrofitten van stedelijke verlichting, heeft Beja een project gelanceerd om de lantaarns te voorzien van geavanceerde LED-technologie. Schréder STUDIO heeft met zorg 174 consoles en 16 masten gerestaureerd en gemoderniseerd, waarbij de authenticiteit van het ontwerp behouden bleef, maar nu voldoet aan 21e-eeuwse normen.

Energiezuinig en kostenbesparend

De retrofitting omvatte de vervanging van oude 150W hogedruknatriumlampen door 70W LED's, en 100W lampen door 50W LED's in kleinere lantaarns, wat resulteerde in een indrukwekkende 61% reductie in energieverbruik. Dit heeft niet alleen geleid tot lagere kosten, maar ook tot aanzienlijke besparingen op het gebied van grondstoffen en CO2-uitstoot.

Een veilige en gastvrije nachtelijke sfeer

De nieuwe lantaarns, nu uitgerust met warmwitte LED's (3.000K), creëren een veilige en gastvrije sfeer die inwoners en bezoekers aanmoedigt om 's avonds buiten te genieten van de levendige culturele scène van de stad. Van festivals en concerten tot gezellige terrassen, de verbeterde verlichting versterkt de nachtelijke beleving in Beja.

De succesvolle retrofit van Beja's lantaarns toont aan hoe innovatie kan bijdragen aan het behoud van erfgoed terwijl het de functionaliteit verbetert en bijdraagt aan duurzame stedelijke ontwikkeling.

Bron: Schréder
Deel dit artikel:
Onze partners