Belang van waterhygiëne voor koud water onderschat

Als we denken aan vervuild en ziekmakend water komen we al gauw uit bij het water in onze buitenomgeving. Rivieren waar (illegale) lozingen in worden gedaan, of stilstaand water van een vijver. À la limite weten we dat bacteriën goed gedijen in warm water en dat voorzichtigheid geboden is met warmwatercircuits in gebouwen. Schell, een Duits familiebedrijf met een rijke geschiedenis in de productie van waterkranen, wil daarom dringend een pleidooi houden voor het beter monitoren, controleren en verbeteren van de kwaliteit van koud leidingwater. Meer bepaald om de ontwikkeling van legionella en andere ziekteverwekkers te vermijden.

Jeroen Roelands, Project Manager bij Schel geeft aan dat het bedrijf een echte voortrekkersrol wil spelen. “We hebben ons ontwikkeld tot leider op het gebied van watermanagement, met bijzondere aandacht voor de hygiëne van koud water, want dat aspect blijft vaak onderbelicht. Ons Schell water management systeem (SWS) is daarvan het resultaat.” Met het SWS-systeem wordt het mogelijk om drinkwaterinstallaties continu hygiënisch in orde te houden.

Het SWS-systeem: geen overbodige luxe

Water bevat standaard een aantal bacteriën om gezond te zijn. Maar ook schadelijke bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel. In stilstaand water kan het aantal bacteriën op een paar uur tijd enorm stijgen, enerzijds door de voedingsstoffen die in het water aanwezig zijn, anderzijds door de temperatuur van zowel de omgeving als van het water. “Stilstaand water tussen de 25 en 55°C is de ideale plaats, met de perfecte omstandigheden, om bacteriën te doen ontstaan”, zegt Jeroen Roelands. Maar koud water is toch frisser dan dat? Klopt helemaal, tenzij de warm- en koudwaterleiding in dezelfde koker liggen, wat zeker in grote gebouwen meestal zo is. In dat geval gaat de warmte ook uitstralen, ondanks de isolatie, en kom je in de gevarenzone.

Daarom heeft Schell elektronische kranen ontwikkeld die ervoor zorgen dat het water in het systeem nooit te lang stagneert bij een bepaalde temperatuur. In het kader van waterbesparende maatregelen is het beter om een overkoepeld systeem te hebben dat de temperatuur monitort en enkel gaat spoelen als het nodig is. In de winter zal het bijvoorbeeld minder nodig zijn dan in de zomer. SWS bevordert de kwaliteit van drinkwater met zijn geavanceerde systeem voor automatische stagnatiespoeling, wat zorgt voor regelmatige waterverversing.

Veiligheid, rentabiliteit en eenvoudige installatie

De kracht van Schell's benadering ligt in de eenvoud van de installatie en het eenvoudig gebruik van hun systemen. Na elektronische kranen zijn kranen gekoppeld aan het SWS-systeem de volgende logische stap. De installatie is erg gebruiksvriendelijk en het systeem zelf biedt grote flexibiliteit. “Er kunnen tot 64 kranen worden aangestuurd via een server. Dit is essentieel in omgevingen waar bepaalde faciliteiten, zoals douches, seizoensgebonden gebruikt worden, waardoor het risico op stilstaand water en dus legionellagroei toeneemt”, verduidelijkt Jeroen Roelands nog.

De veiligheid is verzekerd door middel van grondige analyses, uitgebreide documentatie en gedetailleerde rapportages. “We proberen contact te leggen met studiebureaus en architecten, om uit te leggen wat de aandachtspunten zijn. Het is best om hier proactief op in te spelen, want het probleem achteraf aanpakken vraagt een grote inspanning en ingrijpende aanpassingen.” Met dit systeem hebben exploitanten en eigenaren van gebouwen zekerheid, en tastbare economische voordelen, over de gehele levenscyclus van een gebouw. Met de SMART.SWS is het zelfs mogelijk om vanop afstand een overzicht te krijgen over het waterverbruik en de status van de kranen. Efficiënt beheer en optimaal onderhoud? Check!

Watermanagement voor optimale waterkwaliteit

  • De voordelen van een watermanagementsysteem zijn talrijk:
  • Behoud van drinkwaterkwaliteit
  • Maximale rentabiliteit
  • Flexibele uitbreiding
  • Volledig koppelbaar geheel
  • Eenvoudige installatie en inbedrijfstelling
  • Zeer gebruiksvriendelijk

Schell streeft ernaar bewustwording te creëren over de risico's van legionella, niet alleen in warm, maar ook in koud water. Het bedrijf werkt nauw samen met industrieën en gemeentelijke diensten om de beste watermanagementoplossingen te bieden, van preventieve maatregelen tot de aanpak van bestaande problemen. Trainingen en technische scholingen, vaak in samenwerking met groothandels, zijn cruciale onderdelen van hun aanbod, gericht op het uitrusten van installateurs met de kennis en vaardigheden om deze geavanceerde systemen te implementeren.

Bottom line? Schell vertegenwoordigt een progressieve benadering van waterbeheer, waar innovatie, veiligheid, en duurzaamheid elkaar ontmoeten om de uitdagingen van watersystemen aan te gaan. Met hun engagement voor kwaliteit en hun diepgaande marktkennis zit Schell aan de spits van de industrie, met als doel de gezondheid en het welzijn van gebruikers te waarborgen.

Deel dit artikel:
Onze partners